Hlavní obsah

Nejvýnosnější letecké linky? Pět z nich je z londýnského Heathrow

Novinky, mšv

Jaké letecké linky se společnostem nejvíce finančně vyplatí? Analýza společnosti OAG ukázala, že vůbec nejvýnosnější leteckou trasou je linka z londýnského Heathrow na newyorské letiště JFK, která přinesla do kapsy aerolinek British Airways mezi dubnem 2017 a dubnem 2018 přes miliardu dolarů (22 miliard korun), informoval britský server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Nejlukrativnější linku provozují British Airways. Ilustrační foto

Článek

Analýza ukázala, že linky na nebo z Heathrow figurují v první desítce celkem pětkrát. Je to dáno mimo jiné tím, že Londýn často bývá spojnicí mezi Evropou, Asii a Severní Amerikou. Nejvýnosnější jsou tyto linky ale i z důvodu četnosti letů.

Například na lince mezi australským Melbourne a Sydney, která se v žebříčku umístila jako druhá nejlukrativnější, vypravuje společnost Qantas 65 letů denně. Jedná se proto o nejvýnosnější domácí trasu, ročně si díky ní společnost vydělá přes 854 miliónů dolarů (18,8 miliardy korun). Třetí a čtvrtou příčku mají linka z Heathrow do Dubaje, provozovaná společností Emirates, a linka z Londýna do Singapuru aerolinek Singapore Airlines.

Další linky na či z Heathrow jsou na sedmém a osmém místě - linka z Hongkongu a linka do katarského Dauhá. Podle Independentu se není proč divit, že se na londýnském letišti zvažuje vybudování už třetí ranveje.

Všech deset nejvýdělečnějších linek v žebříčku má podle společnosti OAG silnou poptávku, a i když patří mezi ty nejlukrativnější, nemusí se to nutně projevovat na ceně letenek.

Deset nejvýnosnějších leteckých linek na světě
LinkaDopravceVýdělek v korunách (miliardy)
1. Londýn Heathrow - New York JFKBritish Airways22,8
2. Melbourne - SydneyQantas Airways18,8
3. Londýn Heathrow - DubajEmirates18
4. Londýn Heathrow - SingapurSingapore Airlines15,6
5. Los Angeles International - New York JFKAmerican Airlines15,4
6. San Francisco International - Newark InternationalUnited Airlines15,1
7. Hongkong - Londýn HeathrowCathay Pacific Airways13,9
8. Londýn Heathrow - DauháQatar Airways12,19
9. Vancouver International - Toronto Pearson InternationalAir Canada12,18
10. Sydney - SingapurSingapore Airlines11,9
Zdroj: OAG

Reklama

Výběr článků

Načítám