Hlavní obsah

Budoucí největší vyhlídkové kolo světa se má rozjet do čtyř let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt největšího bezpaprskového vyhlídkového kola světa byl zveřejněn již loni. Od té doby prošel designovými úpravami a nově byl oznámen termín jeho zhotovení. Se stavbou se v jihokorejském Soulu započne v roce 2025. První návštěvníky by kolo mělo svézt o tři roky později.

V Soulu vyroste největší ruské kolo na světě.Video: AP

 
Článek

Neobvyklý design bez středové konstrukce má mít tvar dvou protínajících se prstenů s otočnými kapslemi po jejich obvodu, jež mají skýtat krásný výhled na asijskou metropoli.

Dvojité oko Soulu vzniká ze spolupráce UNStudio a Arup and Heerim Architects. Bude umístěno na střeše 40 metrů vysokého kulturního komplexu a jeho průměr má být 180 metrů. Celková výška stavby tak bude úctyhodných 220 metrů, jak uvedl server New Atlas.

Foto: AP

V Soulu vyroste největší ruské kolo na světě

Po obvodu kola bude umístěno 64 kapslí, z nichž každá pojme až 25 návštěvníků, maximální kapacita na jednu jízdu je tak 1600 cestujících. Konstrukce kola bez středových podpěr naznačuje, že kapsle se budou pohybovat pomocí systému pásů, otáčení celého kola je vzhledem k návrhům vysoce nepravděpodobné.

Plány zahrnují i vybudování jednokolejné trati, která bude zájemce dopravovat ke kolu, stejně jako realizaci zip-line dráhy.

Dvojité oko Soulu je zřejmě evolucí loni oznámeného projektu Soulského kruhu, který s designovými změnami získal i nové jméno. První návštěvníci by se na futuristické konstrukci měli projet v roce 2028.

Opuštěná zábavní atrakce našla velmi nepravděpodobné využití

Cestování

Reklama

Související témata:
Vyhlídkové kolo

Výběr článků

Načítám