Hlavní obsah

Největší sladkovodní tunel v Evropě je unikátem. K vidění jsou i obrovské vyzy připomínající žraloky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modrá u Velehradu

Obec Modrá u Velehradu ve Zlínském kraji nabízí nevšední podívanou. V areálu Živá voda se nachází největší sladkovodní tunel v přírodě v Evropě, kde lze v hloubce 3,5 metru pod vodní hladinou rybníka pozorovat různé druhy sladkovodních ryb. Areál rovněž láká na výběh praturů nebo koupání v biotopu.

Největší sladkovodní tunel v přírodě v EvropěVideo: Novinky

 
Článek

„Zde je unikátní, že člověk může zmíněný ekosystém navštívit i pod hladinou skrze skleněný tunel, může tak navštívit rybí svět, který je běžně lidem skrytý,“ sdělil Novinkám Jiří Kroča, správce areálu Živá voda.

Tunel je dlouhý 8,5 metru a široký 3,5 metru, tloušťka skel je 12 centimetrů. Lze zde pozorovat ryby chladných vod, jakými jsou pstruzi nebo oukleje, ale také jsou tu k vidění obyčejní kapři.

Areál se zaměřuje především na řeku Moravu a její obsádku, návštěvníci tak mohou pozorovat všechny současné druhy ryb, ale také ty historické. „Mezi nimi dominují dvě obrovské dvoumetrové vyzy, které při troše fantazie návštěvníkům evokují žraloky,“ vysvětluje Kroča.

Foto: Novinky

Lidé zde mohou obdivovat různé druhy ryb.

Přírodní koupaliště, pratuři i gastronomické večery

V parných letních dnech se mohou návštěvníci vykoupat v přírodním biotopu, který je napájen podzemním pramenem a dočišťován pomocí rostlin. Tato část je bez ryb.

Jednou z novinek je výběh s pratury, prapředky dnešních plemen skotu, které lze pozorovat z dřevěné lávky. Pratuři, původem ze středočeských Milovic, se na Moravu vrátili po mnoha staletích – kolem 12. století byli totiž v českých zemích vyhubeni.

Areál Živá voda nabízí program i mimo letní měsíce. „V tunelu, po zavírací době, ve večerních hodinách pro pozvané hosty pořádáme gastro večer. Ochutnávky, degustace, vždycky za účasti nějakého slavného šéfkuchaře,“ doplnil správce s tím, že se většinou jedná o rybí speciality.

Krkonoše jsou českým symbolem nádherné přírody. Tipy na nejkrásnější místa, kam vyrazit na výlet

Tipy na výlety

Kromě interaktivních vzdělávacích programů jsou v areálu pořádány také přednášky a tematické večery. Na podzim tunel oslaví už desátý rok provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám