Hlavní obsah

Největší kostel světa stojí na místě, kde by ho asi nikdo nečekal

Novinky, mšv

Bazilika svatého Petra ve Vatikánu je považována za největší kostel na planetě. Pravda je ovšem jinde. Světový rekordman totiž stojí tam, kde by ho jen málokdo čekal - v západní části subsaharské Afriky v Pobřeží slonoviny. Bazilika Panny Marie královny míru v hlavním městě Yamoussoukro zabírá neuvěřitelných 30 000 metrů čtverečních.

Foto: Profimedia.cz

Stavba vyšla na 300 miliónů dolarů.

Článek

Ačkoli patří Svatopetrská bazilika stále mezi největší římskokatolické stavby na světě, svatostánek v metropoli Pobřeží slonoviny ji mnohonásobně převyšuje. Je to ale díky rozsáhlým exteriérům, interiér už tak velký není a dokáže pojmout „pouze“ 18 000 věřících, zatímco Svatopetrský dóm 60 000 lidí. Bazilika v Yamoussoukru byla tou vatikánskou také inspirovaná, minimálně co se týče vzhledu a obří kupole.

Bazilika je dnes pozůstatkem kdysi dominantního křesťanství, v dnes už spíše muslimské zemi. Zbudovat ji nechal bývalý katolický prezident Félix Houphouët-Boigny, který se ve městě narodil a toužil v něm zřídit majestátní svatostánek.

Vyvolala kontroverzi

Stavba, která stála 300 miliónů dolarů (přes 7 miliard korun), vyvolala v době svého vzniku, tedy mezi léty 1985 až 1989, velkou kontroverzi. Především kvůli kontrastu její velkoleposti s městem a zemí, kde mělo jen minimum domácností tekoucí vodu a vyhovující životní podmínky. Částka za její vybudování navíc zdvojnásobila mezinárodní dluh Pobřeží slonoviny.

Svatostánek je postaven z mramoru, který byl dovezen až z Itálie, vitráže do oken byly zase importovány z Francie, i proto se náklady na stavbu tak prodražily. Jedná se ovšem o naprostý unikát, na který lze v subsaharské Africe narazit. Vnitřek baziliky je bohatě vyzdoben a v okolí stavby se rozprostírají zelené lány, ve kterých je kostel zasazen.

Yamoussoukro, které leží ve vnitrozemí, je sice oficiálním hlavním městem, ale tím největším je Abidžan při pobřeží Atlantského oceánu. Nacházejí se v něm všechny důležité instituce, je tedy politickým, správním, obchodním i finančním centrem — je to podobný případ jako nizozemský Haag, který je rovněž sídlem úřadů, ale hlavním městem je Amsterdam. Samotné Yamoussoukro je spíše menší město, žije zde něco kolem 350 000 obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám