Hlavní obsah

Největší kamenný kruh v Evropě stojí ve stínu slavnějšího bratra

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nadsázkou by se dalo říct, že je Anglie zemí významných kamenů. Nedaleko od nejznámějšího útvaru, Stonehenge, se tyčí další unikát. Vesničku Avebury obepíná největší kamenný kruh v Evropě, který nejspíš sloužil jako svatyně, ačkoli o jeho původu se i dnes ví poměrně málo. Ač je svým významem stejně důležitý jako Stonehenge, mnohdy stojí v jeho stínu.

Foto: Profimedia.cz

Vstup ke kruhu je zdarma.

Článek

Kruhy jsou v Avebury dohromady tři, z nichž ten největší, vnější, má průměr více než 400 metrů. Nejtěžší monolity váží i přes 40 tun, proto není dodnes zcela jasné, jak se lidem podařilo je v dávných dobách vztyčit. Pravděpodobně za tím však nestáli keltští druidi, ačkoli místo později sami využívali. Původně se mělo v okolí nacházet celkem 600 takových balvanů, některé jsou dnes zastavěné do domů ve vesnici.

Foto: Profimedia.cz

Za výstavbou pravděpodobně nestáli keltští druidi.

Legendy o druidských ceremoniálech a obřadech, které se zde měly odehrávat, průvodci navíc rádi přiživují. Turisté s migrénami podle nich prý popisují rychlý ústup bolesti hlavy a lidé, kteří nejsou velkého spirituálního založení, zde pociťují nebývalý duševní klid. Ale to už je na posouzení samotných návštěvníků.

Kamenný kruh v Avebury stojí zhruba dvě hodiny cesty od Londýna, od Stonehenge ho pak dělí méně než 38 kilometrů. Na rozdíl od něj je ale vstup ke kruhu zdarma, vstupné se platí akorát v muzeu ve vesnici.

V hrabství Wiltshire, kde se nachází jak Avebury, tak Stonehenge, se ovšem nachází mnohem více významných neolitických památek. Místem, které by také nemělo uniknout pozornosti turistů je Sillbury Hill — nejvyšší evropský kopec postavený lidmi. Stejně jako dvě předešlé památky je zapsán na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Anketa

Návštívili jste někdy kamenný kruh v Avebury?
Ano
22,3 %
Ne, pouze Stonehenge
15,5 %
Ne, ale chtěl/a bych
50,5 %
Ne, neláká mě to
11,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 511 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám