Hlavní obsah

Nejsušší poušť světa rozkvetla. Stává se to jednou za zhruba šest let

Do chilské pouště Atacama přilákal v těchto dnech návštěvníky výjimečný fenomén — nejsušší poušť světa rozkvetla. Někteří jev označují za zázrak, odborníci ale mají vysvětlení. Semínka rostlin se přizpůsobila místním podmínkám a dokážou několik let „spát” v půdě, pak jim stačí i několik milimetrů srážek, aby z pouště udělala barevnou podívanou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poušť Atacama rozkvetlaVideo: Reuters

 
Článek

Naposledy takto rozkvetla Atacama v říjnu 2015 a podle agentury EFE k takovému úkazu dochází jednou za pět až sedm let, v době, kdy je na jižní polokouli jaro. „V oblasti neprší roky, když pak zaprší, vyraší tato krása, a nehovoříme o přívalových deštích, ale o milimetrech srážek,” uvedla bioložka Andrea Loayzaová z univerzity ve města La Serena.

Tento fenomén přitahuje zájem biologů, ale i zemědělských expertů. „Studujeme na něm, jak bychom mohli geneticky upravit rostliny, aby byly odolnější vůči nedostatku vláhy,” řekl k této „přírodní laboratoři” Andrés Zurita z výzkumného zemědělského ústavu sídlícího v metropoli Santiago de Chile. Vysvětlil, že rostliny v poušti Atacama se evolučně adaptovaly na tamní podmínky, tedy nedostatek vody.

V zapomenutých městech pouště Atacama je skřípání plechů vaším jediným společníkem

Cestování

Botanička Gina Aranciová ze univerzity v La Sereně připomněla, že 99 procent z více než 200 druhů rostlin, které nyní na Atacamě vykvetly, jsou endemické druhy, tedy takové, co se nevyskytují nikde jinde. „Tato kvetoucí poušť je na světě jedinečná. Někdy se objeví květiny v Negevské poušti v Izraeli, nikdy ale ne v takovém množství,” dodala Aranciová.

V listopadu se otevře

Chile se v listopadu otevře zahraničním návštěvníkům bez nutnosti podstupovat izolaci. Ta je aktuálně nastavena na pět dní a musejí do ní i plně naočkovaní turisté. To se má za dva týdny změnit, lidem postačí negativní PCR test ne starší než 72 hodin.

Druhý test pak podstoupí po příletu a na jeho výsledek musejí počkat v hotelu či jiném ubytovacím zařízení. Pak už jim nic nebrání v průzkumu země, kde je kontrastem k poušti Atacama například chilská část Patagonie, hornatého regionu s ledovci a jezery.

Reklama

Výběr článků

Načítám