Hlavní obsah

Nejstarší novozélandský národní park nadchne vulkány i jezery

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda Nového Zélandu je proslulá po celém světě. A snad všechny zásadní aspekty, které krajina tohoto ostrovního státu nabízí, najdou turisté v národním parku Tongariro, který je nejstarším v zemi. Pyšní se sopkami, jež patří k nejaktivnějším na planetě, jezery nebo vodopády.

Foto: Profimedia.cz

Sopka Ruapehu je proslulá proměnlivým počasím.

Článek

Národní park Tongariro byl založen v roce 1887, od roku 1993 je součástí seznamu kulturního a přírodního dědictví organizace UNESCO. Na jeho území se nachází řada vulkánů, z nichž Ngauruhoe a Ruapehu patří k těm nejaktivnějším na světě. Druhá ze sopek je navíc nejvyšším vrcholem Severního ostrova a zároveň nejvyšší sopkou Nového Zélandu vůbec — měří 2 797 metrů.

Oblast kolem sopky je známá také svým proměnlivým počasím, a proto nesmějí návštěvníci podcenit vybavení. Nestálého klimatu využívají i vojáci pro trénink přežití v divočině. A v neposlední řadě se jedná o oblíbenou destinaci pro lyžování a další zimní sporty.

Foto: Profimedia.cz

Častou zastávkou jsou Smaragdová jezera.

Pro Maory je posvátný

Národním parkem vedou dva hlavní okruhy vhodné pro chodce i cykloturisty. Cesta po obou trasách trvá dohromady osm dní, návštěvníci se mohou projít třeba kolem malebných Smaragdových a Modrých jezer, které dostaly jméno podle charakteristické barvy vodní hladiny. Jezera leží pod úpatím sopky Ngauruhoe.

Stejně tak jsou oblíbené zastávky u několika vodopádů, například Taranaki nebo Mangawhero. Nejvyššími vodopády jsou 39metrové Waitonga.

Foto: Profimedia.cz

V parku se mohou návštěvníci pokochat například vodopády Taranaki.

Národní park Tongariro je pro původní maorské obyvatelstvo posvátný a zdejší krajina má pro domorodce velký duchovní význam — sopky Ruapehu, Tingariro a Nguaruhoe jsou považovány za místní klenoty. A podle toho by se turisté měli také chovat a dbát na jejich pietní atmosféru.

Slavný aljašský autobus už turisté v divočině nenajdou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám