Hlavní obsah

Nejsilnější pasy mají Japonci a Singapurci. Češi sdílejí sedmou příčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský a singapurský pas jsou těmi nejsilnějšími na světě. Jejich držitelé mohou bezvízově cestovat do 192 destinací. Vyplývá to z pravidelného žebříčku Henley Passport Index, který nicméně nezohledňuje aktuální pandemická cestovní opatření. Český pas umožňuje za normálních časů bezvízový vstup do celkem 185 zemí, o sedmou příčku se dělí například s Řeckem či Maltou.

Foto: Profimedia.cz

Singapurský pas je společně s japonským tím nejsilnějším na světě.

Článek

Japonské i singapurské pasy patří dlouhodobě k těm světově nejsilnějším. V těsném závěsu jsou na druhé příčce Jižní Korea s Německem, držitelé pasů těchto zemí mohou bezvízově do 190 destinací. O třetí místo se dělí Finsko, Itálie, Lucembursko a Španělsko s celkovým skóre 189 států.

Top desítce vévodí hlavně země Evropské unie, na čtvrtém místě jsou Rakousko a Dánsko, na pátém Francie, Irsko, Nizozemsko, Portugalsko a Švédsko. Šestou pozici s Belgií a Švýcarském sdílí také Nový Zéland. Zmíněné sedmé místo náleží kromě České republiky také Řecku, Maltě, Norsku, ale i Spojeným státům americkým či Velké Británii.

Bali se začne otevírat turistům. Ale jen některým a s karanténou

Cestování

Osmé místo sdílejí Austrálie s Kanadou, deváté náleží Maďarsku a desáté se skóre 182 destinací patří Litvě, Polsku a Slovensku.

Nejslabší mají Afghánci

Rozdíl mezi nejsilnějšími a nejslabšími pasy je propastný. Na nejnižší příčce se umístil afghánský pas, se kterým lze bezvízově vycestovat do pouhých 26 destinací. O něco lépe je na tom Irák s 28 zeměmi či Sýrie s 29. Lépe si paradoxně vede i severokorejský pas, na který by obyvatelé mohli teoreticky vyjet do 39 zemí.

Žebříček Henley Passport Index pokrývá celkem 227 destinací. Existují však i další ukazatele síly pasu, například Passport Index. Ten zohledňuje celkem 193 zemí pod hlavičkou Organizace spojených národů a dalších šest teritorií, mezi kterými jsou mimo jiné Tchaj-wan, Hongkong, Kosovo, Palestinská území nebo Vatikán.

Nejsilnější pasy na světě
1. Japonsko, Singapur (192 destinací)
2. Německo, Jižní Korea (190 destinací)
3. Finsko, Itálie, Lucembursko, Španělsko (189 destinací)
4. Rakousko, Dánsko (188 destinací)
5. Francie, Irsko, Nizozemsko, Portugalsko, Švédsko (187 destinací)
6. Belgie, Nový Zéland, Švýcarsko (186 destinací)
7. Česká republika, Řecko, Malta, Norsko, Spojené království, USA (185 destinací)
8. Austrálie, Kanada ( 184 destinací)
9. Maďarsko (183 destinací)
10. Litva, Polsko, Slovensko (182 destinací)
Zdroj: Henley Passport Index

Reklama

Výběr článků

Načítám