Hlavní obsah

Nejponuřejší tvář královského města na Temži

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak trochu uplakaným počasím je Londýn proslulý. Jak tedy vypadá ranní procházka ulicemi britské metropole, když ji zahalí mléčný závoj mlhy? Město je až nečekaně ponuré.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Westminsterský palác mizící v husté mlze

Článek

Jestliže v Londýně pobýváte právě v době, kdy ho mlha chová ve svém náručí, odvezete si odsud nejspíš zcela jiný zážitek, než pro který si sem turisté běžně jezdí. Slavné památky a rarity totiž nejen snadno přehlédnete, ale nic moc z nich neuvidíte ani poté, když k nim přijdete blíž.

Tak třeba půvab a velikost rozlehlého Westminsterského paláce, někdejšího sídla anglických panovníků na severním nábřeží Temže, dokáže plíživá mlha vcelku dobře schovat. Když trochu opadne, můžete si jej prohlédnout alespoň z přilehlého Westminsterského mostu.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Prosklené kabinky Londýnského oka

Pokud jste se na hlavní město Velké Británie chtěli podívat z jižního břehu řeky, třeba ze 135 metrů vysokého ruského kola London Eye (Londýnské oko), v zamlženém počasí ani tady nepochodíte. Sotva byste totiž dohlédli na některou z ostatních kabinek, natož pak na zbytek města, které je odsud za příznivého počasí vidět jako na dlani.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Procházka po mostě Millenium Bridge může být během mlžného rána trochu jako z hororu.

Špičku 310 metrů vysokého mrakodrapu Shard (Střep) rozeznáte v mlžném oparu třeba alespoň z visutého ocelového mostu Millenium Bridge, který je určen výhradně pro pěší. Odlesk slunečních paprsků v prosklených stěnách mrakodrapu ovšem budete muset obdivovat jindy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám