Hlavní obsah

V nejmenším slovinském městě jste nejspíš nikdy nebyli. Je přitom světovým unikátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žije tu jen něco málo přes 700 obyvatel. Přesto nejde o vesnici, ale o město, přesněji řečeno o to vůbec nejmenší ve Slovinsku. To však není jediné unikum, kterým se Kostanjevica na Krki pyšní. Centrum malebného městečka je ze všech stran obklopeno meandrem řeky Krka, což z něj dělá světovou raritu. Na podzim je tu obzvlášť hezky.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Na ostrov vedou celkem tři mosty, dva z nich jsou i pro auta.

Článek

Kostanjevica na Krki je sice oficiálně městem, ale má nesporný vesnický ráz a půvab. Čas tu plyne pomaleji, provoz je tu hodně řídký, spíše žádný. Ostrov protínají pouze dvě paralelní silnice, přičemž jedna z nich vede k postranním domům, s pevninou je pak centrum spojeno třemi mosty - dvěma dřevěnými pro auta a lávkou pro pěší a cyklisty.

Z jednoho konce města na druhý zvládnete dojít během pár minut, i když se budete loudat. A přesto cestou minete několik podniků a mají tu i informační centrum pro turisty. Ty sem táhne zejména jedinečná ostrovní poloha. Díky ní nemusela mít Kostanjevica v minulosti jako jediné město ve Slovinsku žádný obranný val ani hradby. Unikáty jako by se tu postupně jen hromadily a hromadily…

Skvělou destinaci na pasivní zimní povalování mají Češi takřka za humny

Cestování

Přes nejstarší slovinské město většina Čechů jen projede. Měli by se tu i zastavit

Cestování

Navzdory tomu, že je Kostanjevica malá, mohou se tu turisté zaseknout klidně na dvě hodinky i více. Obdivovat mohou třeba zmíněné mosty z dubového dřeva, které pochází z nedalekého lesa Krakovo. Pilíře se v minulosti vyráběly a nasazovaly ručně. Obzvlášť půvabně působí přímo od říčního břehu, když se odrážejí na hladině.

Bílý kostelík sv. Jakuba vypadá na první pohled jako obyčejný vesnický svatostánek. Jde však o nejstarší stavbu na ostrově, první zmínka o něm je z roku 1220. Ačkoli má románský základ, postupem staletí ho ovlivnily i další slohy, vnitřek je pak ryze barokní. Jde o jedinou církevní stavbu přímo v centru města na ostrově.

Škola coby galerie

Kousek dál od historického jádra, kam se dá ale zcela pohodlně dojít pěšky během deseti patnácti minut, se nachází bývalý cisterciácký klášter, v němž dnes sídlí Galerie Božidara Jakače, jedna z největších ve Slovinsku. Vystavují v ní díla nejvýznamnějších tuzemských umělců, jako jsou France a Tone Kraljovi, Zoran Didek, Bogdan Borčič, France Gorše či samotný expresionista Jakač.

Nejsladší město Slovinska je dokonalým výchozím bodem pro výlety

Cestování

Galerie má i pobočku v místní škole, která je v blízkosti ostrova. Její žáci jsou tak dennodenně v kontaktu s výtvory slovinských i zahraničních umělců - kolem děl chodí do tříd a mohou se jimi kochat třeba během svačin. Škola je běžně přístupná i turistům, právě galerie patří v Kostanjevici k největším místním tahákům. A těch skutečně není na tak malé městečko málo.

A komu by to málo přesto přišlo, může zamířit na jiný poměrně nedaleký ostrůvek. Asi 20 minut jízdy autem od městečka se nachází jediný slovinský vodní hrad Otočec. Pochází ze 13. století, poutavé historické exkurze se v něm ale nedočkáte. Funguje jako malý luxusní hotel, jeden z nejvyhlášenějších v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám