Hlavní obsah

Nejlepší alpské sjezdy

Právo, Radek Holub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam vyrazit na lyžování do Alp, jaké nové svahy zkusit, jak skloubit cenu s kvalitou a pořádně protáhnout svá prkýnka na řádném sešupu. Přinášíme vám inspirace ohledně náročných, ale i co se týče přírodních scenérií atraktivních tratí, které nabízejí evropská, dobře dostupná letoviska.

Článek

LAUBERHORN

StřediskoWengen (Jungfrau), Švýcarsko
Cena skipasu na 1 den57 CHF (910 Kč)

Nejtěžší a nejnáročnější trať pro sjezd mužů Světového poháru (hned po Kitzbuhlském Hahnenkammu) se spouští z vrcholu Lauberhorn do hotelového letoviska Wengen, černou, 4,5 km dlouhou sjezdovkou s převýšením 1025 m. Mimo závod si ji může okusit i běžný smrtelník.

Terén střídá dlouhé přejezdy s rychlými prudšími úseky a sjezdová plocha je v mnoha místech poměrně úzká. Zkuste si například představit nebezpečí, s nímž se závodník po téměř pravoúhlé zatáčce v rychlosti 70 km/h trefuje do malého tunelu – v místě, kde sjezdovku křižuje železniční trať…

CIMA BIANCA

StřediskoBormio, Itálie
Cena skipasu na 1 den33 eur (845 Kč)

Sjezdovka z vrcholu Cima Bianca do města Bormia je jedním z nejdelších sjezdů, který v Alpách můžete absolvovat – na 10 km lyžování připadá převýšení necelých 1800 m.

Oproti jiným, podobně dlouhým nebo i delším tratím však tato postrádá tzv. hluchá místa – hned z vrcholu se v dostatečné šíři mírně svažuje po exponovaném hřebeni, aby se později coby součást závodní trati v přiměřeném červeném sklonu zavrtala do lesa. Po dlouhé a rychlé střední pasáži, zpestřené několika terénními vlnami, následuje „skok“ a cílový hang, který vás dovede až k nástupní stanici kabinky na periferii města.

FRAITEVE

StřediskoSansiacario (Via Lattea), Itálie
Cena skipasu 1 den32 eur (820 Kč)

Závodní „ženská“ olympijská trať je nefalšovanou dálnicí na lyžování, spouštějící se z nejvyššího bodu Mléčné dráhy – vrcholku Fraiteve (2700 m n. m.). Po bezlesém svahu se můžete řítit dolů a využívat velké šíře i lehce proměnlivého sklonu tratě, která vás zavede až do řídkého modřínového lesa nad hotelovou základnou Sansicario. Jedna z nejlepších alpských tratí pro milovníky přehledných a rychlých tratí dokládá, jaké vybroušené dálnice k lyžování naleznete právě v Itálii.

FACE

StřediskoVal d’Isere, Francie
Cena skipasu na 1 den42 eur (1076 Kč)

Tato opět závodní i dokonce olympijská trať bývá pro změnu využita při sjezdu mužů. Zpočátku se ale vůbec nezdá, že by měla být černá. Líně se vlní v terénním kotli, z něhož vás ovšem nakonec vyvede velmi dlouhý a dosti strmý hang, ze kterého se nabízí pohled na Val d’Isere jako na dlani. Nesmíte ale zapomenout, že ta hlavní dřina vás, zvlášť na pěkně zmrzlé trati, teprve čeká.

CORVATSCH

StřediskoEngadin Svatý Mořic, Švýcarsko
Cena skipasu na 1 den71 CHF (1133 Kč)

Z nejvyššího lanovkou dostupného vrcholku oblasti Engadin (Corvatsch, 3303 m n. m.) se spouští červená sjezdovka pro milovníky pohodové jízdy a hlavně horských panoramat. V nejvyšších ledovcových partiích se vám předvádí malebná skupina horstev Bernina a poté přejde atraktivní trať v několika serpentinách dokonce na opačnou stranu hory, kde následuje krátký výjezd vlekem. Nicméně poté se v širokém kaňonu spouští s výhledem na obě jezera u Svatého Mořice až do lesa a mírným dojezdem vás zavede až na samotný konec ve výšce 1870 m n. m.

HARAKIRI

StřediskoMayrhofen (Zillertal), Rakousko
Cena skipasu 1 den37 eur (948 Kč)

Tato trať není ani moc dlouhá (cca 2 km), ani extrémně náročná (je pravidelně upravovaná), ale se svým max. sklonem, který dosahuje v některých místech až 78 %, má titul „nejprudší sjezdovky v Rakousku“! A koho by navíc nezlákalo to jméno! Při sjezdu nejprudšího úseku si můžete pořídit dokonce i fotografii u sugestivní cedule oznamující uctivý sklon svahu.

LAZID-NORD

StřediskoSerfaus, Rakousko
Cena skipasu na 1 den40,5 eura (1038 Kč)

Hlavní hřeben tyrolského střediska Serfaus skrývá hned několik propletených atraktivních červených a černých tratí, které při pohledu z kabinkové lanovky směřující na vrchol Lazid nahánějí slabším lyžařům hrůzu. Všechny jsou ale pečlivě upravovány, a tak jsou vděčným pocvičením pro ty, kdo chtějí své lyže dobře ovládat i na prudším svahu.

KRONPLATZ: PICULIN

StřediskoKronplatz, Itálie
Cena skipasu na 1 den38 eur (975 Kč)

Jedna z nejmladších černých sjezdovek v Alpách byla postavena teprve před dvěma lety, mimochodem spojuje oblíbený Kronplatz s údolím Gadertal/Alta Badia. Přestože začíná na nevýrazném vrcholku Piz de Plaies, nacházejícím se již v pásmu lesa, její střední pasáž s poctivým 70% sklonem umí méně zkušeným lyžařům pořádně zamotat hlavu.

ARABBA

StřediskoArabba, Itálie
Cena skipasu na 1 den34 eur (871 Kč)

Opravdový ráj náročných sjezdovek v Dolomitech se nachází na severním svahu hřebene Porta Vescovo v Arabbě. Hned úvodní „trychtýř“ po výstupu z kabinové lanovky nahoře se pod náporem lyžařských mas brzy mění v nefalšované bouloviště.

Po úvodní pasáži většina jezdců raději opouští svah směrem k průsmyku Pordoi, nicméně fajnšmekrům zůstává několik variant černých a červených sjezdovek směřujících přímo dolů do Arabby, ponechaných téměř jen pro ně samotné.

BOVEC-KANIN

Středisko:Bovec, Slovinsko
Cena skipasu na 1 den:23 eur (589 Kč)

Tento sjezd v Julských Alpách je neopakovatelný především kvůli své přírodní kulise, z níž můžete obdivovat hlavně skalní stěny vápencového Kaninu. Mezi nimi se z dvoutisícimetrové výšky line členitý, tu širší, tu užší červený sjezd, nabízející vyhlídku jak hluboko do údolí Bovce (asi 450 m n. m.), tak – za dobré viditelnosti – až k Jadranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám