Hlavní obsah

Nejkrásnější pláže na Sardinii zavedly vstupné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sardinské úřady pokračují v boji s masovým cestovním ruchem. Na dvou plážích, které jsou považovány za jedny z nejkrásnějších v Itálii, od léta zavedly vstupné. Činí tři eura, tedy něco málo přes 70 korun. Pláže jsou součástí souostroví Maddalena, které náleží k národnímu parku. Za celodenní výlet podél pobřeží se už dosud platilo 25 eur, tedy zhruba 620 korun.

Foto: Profimedia.cz

Za vstup na pláž Cala Coticcio se musí nyní platit vstupné.

Článek

Zavedení vstupného se týká pláží Cala Coticcio a Cala Brigantina na ostrově Caprera u severního pobřeží Sardinie. Úřady zde také zavedly limit na maximální množství návštěvníků denně, a to na 60. Restrikce má ochránit křehký ekosystém před znečištěním.

Své místo si mohou zájemci prozatím rezervovat u výletních společností, měla by však vzniknout mobilní aplikace, uvádí server Independent.

Úřady nastavily návštěvnické limity i na několika dalších sardinských plážích, avšak už ne tak drasticky. Například na Cala Sisine to bude 1600 lidí denně, na Santa Maria Navarrese 1300 lidí denně.

Za krádeže písku pokuty

Sardinie v posledních letech aktivně bojuje proti negativním dopadům masového turismu, který se projevuje například tím, že návštěvníci si z pláží odvážejí písek. To je přitom zakázané pod pohrůžkou vysokých pokut.

V roce 2020 ostraha na letišti našla u francouzského turisty dva kilogramy písku a uložila mu za to pokutu tisíc eur (24 770 korun).

Kvůli odvážení písku je aktuálně zakázaný vstup na pláž Budelli, která se rovněž nachází na souostroví Maddalena. Stejné pravidlo má platit na pláži Spiaggia del Cavaliere na ostrůvku Budelli.

Turisté letos odvezli ze Sardinie už šest tun písku. Neodrazují je ani pokuty

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám