Hlavní obsah

Nejhorší renovace v historii? Velkou čínskou zeď zalili betonem

Novinky, mšv

Renovace tak škaredá, že jde pravděpodobně vidět i z vesmíru. Tak píše o restauračních pracích na Velké čínské zdi server CNN. Část památky je totiž kompletně zalitá hladkým betonem. Ačkoli práce proběhly už v roce 2014, pozornost veřejnosti přitáhly teprve nedávno.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Velká čínská zeď

Článek

Podle serveru CNN se jednalo o pokus obnovit části zdi, které byly v žalostném stavu a nejsou běžně přístupné veřejnosti. Uživatelé sociálních sítí si ovšem necitlivé obnovy všimli a fotografie se začaly po internetu šířit jako lavina, sdílela je i tamní média.

Část zdi zalitá betonem se nachází na pomezí provincií Liao-ning a Chu-pej. Zástupce ředitele správy Velké čínské zdi Tung Jao-chuej řekl, že renovace byla provedena velmi špatně. „Poškodila původní vzhled této památky a doslova zazdila historii,“ dodal. Podle něj je důležité, aby čínská vláda příště usilovala o pečlivěji provedenou práci, která by ctila charakter objektu. „Původní záměr bylo obnovit cihly, ze kterých zeď je, výsledek se ukázal být naprostým opakem,“ uzavřel Jao-chuej.

Před několika týdny se na záchranu Velké čínské zdi spustila veřejná crowdfundingová sbírka, která také vyvolala na sociálních sítích značnou vlnu kritiky. V jejím čele stojí právě Jao-chuej, který tvrdí, že tak velký objekt nezvládne financovat pouze stát. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám