Hlavní obsah

Nejdražší města k životu na světě? Čtyři z nich jsou v Evropě

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž, Hongkong a Curych. Tato tři města dominují letošnímu žebříčku metropolí, v nichž jsou životní náklady vůbec nejvyšší. Vyplývá to z analýzy Economist Intelligence Unit (EIU), která hodnotí celkem 133 světových destinací a porovnává v nich ceny 138 věcí každodenní potřeby. Z desítky nejdražších měst jsou v Evropě hned čtyři.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarský Curych je jedním ze tří nejdražších měst na planetě.

Článek

Za Paříží, Hongkongem a Curychem, jenž se dělí o první příčku, následuje Singapur. Páté místo sdílejí japonská Ósaka a Tel Aviv v Izraeli, sedmá je Ženeva, osmý New York, devátá Kodaň a první desítku uzavírá Los Angeles.

Podle EIU žebříčkem trochu zamíchala pandemie koronaviru. Evropské metropole poskočily výše i z toho důvodu, že euro posílilo vůči dolaru, stejně tak švýcarský frank získal na hodnotě.

Zdražil se alkohol i tabák

Největším skokanem v žebříčku se stalo íránské hlavní město Teherán, které si polepšilo o 27 pozic a je 79. Za ním následují australský Perth, čínský Kanton, srbský Bělehrad a hlavní město Pobřeží slonoviny Abidžan, které poskočily o 12 příček. Znamená to, že život v těchto metropolích je o něco dražší než při minulé analýze.

Životní náklady naopak trochu klesly v Reykjavíku, který je rovněž skokanem, ale směrem dolů. Spadl o celých 27 pozic na 56. místo v žebříčku. Stejně dopadla i brazilská města Sao Paulo a Rio de Janeiro, jež klesla o 23 příček a nyní spolu sdílejí 119. pozici.

Cestujte zodpovědně, nabádá Lonely Planet ve svém žebříčku nejlepších destinací

Cestování

Analýza se dále zabývá konkrétními položkami. Například metropolí, kde obyvatelé pořídí nejdražší elektroniku, respektive počítače, je Ósaka. Ceny se pohybují v přepočtu kolem 40 tisíc korun. Překvapivě následují Teherán nebo keňské Nairobi.

Průměrná cena za kilogram chleba je podle EIU nejvyšší v New Yorku, kde vyjde v přepočtu na 209 korun. Stoupavou tendenci mají rovněž ceny alkoholu. Přestože bary a restaurace jsou ve většině metropolí uzavřené, poptávka zůstává vysoká. Stejné je to s tabákem či dopravou. Zcela opačným případem je oblečení, které zlevňuje.

Deset nejdražších měst světa pro rok 2020
1. Curych, Švýcarsko
1. Paříž, Francie
1. Hongkong
4. Singapur
5. Tel Aviv, Izrael
5. Ósaka, Japonsko
7. Ženeva, Švýcarsko
8. New York, USA
9. Kodaň, Dánsko
10. Los Angeles, USA
Zdroj: Economist Intelligence Unit

Reklama

Výběr článků

Načítám