Hlavní obsah

Nejdivnější muzejní expozice vám vyrazí dech

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdybyste se náhodou chystali na cestu po americkém kontinentu, naplánujte si výlet do některého z podivných muzeí, kterých je tam celá řada. V rychlosti nahlédneme alespoň do několika z nich. Na vlastní oči se přesvědčíte, že fantazii se opravdu meze nekladou.

BEZ KOMENTÁŘE:V muzeu záchodových prkýnek najdete bizarní kousky

 
Článek
Muzeum záchodových prkének

Kdo umí ocenit osobitost a originalitu, tomu se zalíbí v garáži Barneyho Smithe v texaském městě Alamo Heights. Bývalý instalatér tam během důchodu vytvořil expozici záchodových prkének. Trvalo mu to léta, avšak výsledkem je sbírka více než 1000 kousků, z nichž každý připomíná událost, která se dotkla jeho života. Kupříkladu kousnutí sršněm, rentgenový snímek nohy nebo smrt Michaela Jacksona.

Návštěvníci si zážitek z prohlídky zvláštní expozice vesměs pochvalují. Na sociálních sítích někteří nazývají Smithovy výtvory uměním a strojem času. Suvenýr si odsud ale neodnesete. Žádná část expozice není na prodej, na to je až příliš osobní, a dárkové předměty tento devadesátník nenabízí.

Národní muzeum pohřebnictví

Více ponurou expozici jste nejspíš ještě neviděli. Národní muzeum pohřebnictví v Houstonu v Texasu vystavuje historické pohřební vozy i artefakty z pohřbů prezidentů a slavných osobností. Dále tam návštěvníci nahlédnout třeba do viktoriánského obývacího pokoje, který ilustruje domácí pohřební praktiky.

BEZ KOMENTÁŘE: Muzeum pohřebnictví v Houstonu

Muzeum založil v roce 1992 Robert L. Waltrip. Dlouhých 25 let snil o existenci instituce, která by veřejnosti ukázala pozadí smrti a rozloučení se zemřelými. S plochou 3300 čtverečních metrů je toto muzeum největší svého druhu v USA a pravděpodobně i na světě.

Muzeum vycpaných hlodavců

V kanadském Torringtonu funguje od roku 1996 kontroverzní muzeum, které někoho může značně znechutit a jiného rozesmát. Expozice je sestavená z asi 70 vypreparovaných hlodavců v oblečcích a rozestavěných do kulis kopírujících lidské jednání. Hrají kulečník, učí se ve škole nebo táboří u týpí...

BEZ KOMENTÁŘE: Kanadské muzeum vystavuje vycpané hlodavce napodobující lidi

Muzeum se trefně jmenuje Gopher Hole (Hlodavčí díra). Ročně ho navštíví tisíce lidí. Možná i proto, že vstupné není drahé. Stojí pouze dva kanadské dolary (40 Kč).

Muzeum vibrátorů

Expozici, v níž se místy asi trochu začervenáte, nabízí Muzeum vibrátorů v kalifornském San Francisku. Při pohledu na některé vystavené předměty si možná budete připadat spíš jako v muzeu fénů. Tak totiž předchůdci této pomůcky vypadají.

BEZ KOMENTÁŘE: Bizarní expozice Muzea vibrátorů v San Francisku

Nejeden exponát byl do muzea dopraven z Evropy — kupříkladu z Německa a Francie. Muzeum koncem 70. let minulého století založila Joani Blanková, která ve spolupráci s Ann Whiddenovou napsala knihu Dobré vibrace, uváděnou jako světový průvodce vibrátory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám