Hlavní obsah

Nejděsivější hotel světa se stal ještě strašidelnějším

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypínající a zapínající se světla, dveře, které se samy otevírají, podivné závany chladného vzduchu navzdory zavřeným oknům a podivný smích či kroky neidentifikovatelného původu. Ale jistě - řeč je o hotelu Stanley v americkém Coloradu. A abychom nezapomněli, mají tu strašit děti. Zkrátka ideální místo pro přespání.

Foto: Profimedia.cz

Navenek honosná stavba. Luxus nechybí ani uvnitř, jen jej doprovází mnoho podivných jevů.

Článek

Stanley Hotel je kultovním místem milovníků hororů. Proč? Mimo jiné i proto, že zde pobýval Stephen King. A právě toto místo bylo inspirací pro sepsání kultovního hororu Osvícení poté, co se mu zde zdál strašidelný sen.

Není tajemstvím, že zaměstnanci hotelu byli vždy trochu zklamáni tím, že se zde Kubrickův horor podle Kingovy knižní předlohy nenatáčel. To jim ovšem nezabránilo v tom, aby pořádně netěžili ze samotné knihy a úspěchu filmu. V hotelu tak zaměstnali na duchařské exkurze senzibila a na hotelových televizích nechali dokola promítat snímek Osvícení.

Foto: Profimedia.cz

Kroky ozývající se často od schodiště jsou jen jedním z faktorů, které činí tento hotel značně děsivým místem.

Jedna věc však v hotelu vždy chyběla. Ikonické bludiště ze živého plotu z konce snímku. Nyní už však může hotel Stanley prohlásit, že to není pravda. Tedy tak trochu. Současný majitel hotelu John Cullen vzal na vědomí zklamání mnoha hostů, a aby oslavil to, že hotel vlastní 20 let, nechal jedno takové navrhnout a postavit.

„Lidé chtěli zážitek. Chtěli si něco prožít a pak o tom povídat svým přátelům. A kdo jsem, abych jim to neumožnil. Neustále se po tom bludišti ptali, tak ho teď mají,” řekl Cullen pro New York Times. Vítěznou architektkou se stala nakonec Mairim Dallaryan Standingová, která byla jednou ze 329 účastnic veřejné soutěže.

Foto: Profimedia.cz

Interiér Stanley hotelu v Coloradu

Děs však nové bludiště přinese tak maximálně malým dětem. A mnozí hosté jsou z toho slabě řečeno rozpačití. Cullen použil na výstavbu bludiště jalovce, které dorůstají pouze výšky jednoho metru. To je oproti filmovému zpracování řekněme hodně chudé. Má to však ale i svá pozitiva. Je architektonicky čisté a nikdo se v něm nemůže ztratit.

Reklama

Výběr článků

Načítám