Hlavní obsah

Nejdelší fontánu na světě najdete na mostě Banpo v Soulu

Novinky, Lucie Poštolková

Dvoupodlažní most Banpo v Soulu není obyčejným mostem, ale zároveň také nejdelší fontánou zapsanou v Guinessově knize rekordů. Moonlight rainbow fontána (Duhový měsíční svit) má téměř 10 000 světel podél obou stran mostu a během pěti minut vytryskne 190 tun vody.

Článek

Fontána čerpá vodu přímo z řeky, proto je oceňována také jako ekologicky šetrná vůči prostředí. Má 38 čerpadel a 9380 trysek po obou stranách. Voda padá z 20 metrů a dostříkne až 43 metrů daleko.

Město věří, že zápis fontány do Guinessovy knihy rekordů pomůže nalákat více zahraničních turistů.

Banpo je důležitou spojnicí mezi městskou čtvrtí Seocho a Yongsan v hlavním městě Jižní Koreji. Fontána byl na most instalována v září roku 2009.

Co ještě určitě navštívit v Soulu

Soul je jednou z největších metropolí světa, žije zde přes deset miliónů lidí. Pyšní se hned dvěma památkami zapsanými na seznam světového dědictví UNESCO.

První je palác Kyongbokkung. Představuje tradiční korejskou architekturu 15. století. Byl zapsán na seznam roku 1997.

Foto: Profimedia.cz

Palác Kyongbokkung

Další pamětihodností je konfuciánská svatyně Čongmyo. Jedná se o nejstarší dochovanou svatyni tohoto typu. Původní stavbu postavenou roku 1394 zničili japonští nájezdníci. Současná budova pochází z roku 1601. Dodnes se zde konají rituální obřady hudby, zpěvu a tance, jež navazují na tradici založenou ve 14. století.  Na seznam UNESCO byla stavba zapsána roku 1995.

Foto: Profimedia.cz

Konfucianská svatyně Čongmyo

Reklama

Související témata:

Související články

Za Vinnetouem a Old Shatterhandem na Jadran

Podstatné části filmů o legendárním Vinnetouovi, náčelníkovi Apačů, byly natočeny ve skalách, prériích a na jezerech v dnešním Chorvatsku. Kultovní filmy,...

Výběr článků

Načítám