Hlavní obsah

Na výlet do Španělska po sezoně? S rouškami tam počítejte minimálně do jara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko má hlavní turistickou sezonu už za sebou. Ti, kteří by však chtěli vyrazit na výlet i ve studenějším období, musejí počítat s tím, že roušky jen tak neodloží. Tamní ministryně zdravotnictví oznámila, že jejich nošení bude povinné minimálně do jara, a to jak ve vnitřních prostorách, tak i těch venkovních. Tedy minimálně tam, kde nelze dodržet bezpečný rozestup.

Foto: Profimedia.cz

Turisté ve Španělsku roušky neodloží.

Článek

„Musíme jít krůček po krůčku. Máme legislativu, která umožňuje nenosit roušky v otevřených prostorách, když lze dodržet vzdálenost 1,5 metru. V tom budeme pokračovat,“ oznámila ministryně Carolina Dariasová v rozhovoru pro Radio Televisión Canaria. Doplnila, že ochrana úst bude naprosto nezbytná nejen uvnitř, ale kdykoli, kdy nebude možné dodržet sociální distanc.

Podle ministryně není jisté, kdy dojde ke zmírnění těchto opatření. Chřipková sezona by podle ní totiž mohla pořádně zamíchat kartami. „Budeme s rouškami pokračovat a uvidíme, jak se pandemie, která je díky vakcinaci na ústupu, vyvine,“ vysvětlila.

Pravidla byla striktní

Roušky jsou ve Španělsku povinné pro všechny osoby starší šesti let. Vyžadovány jsou ve všech vnitřních prostorách, tedy obchodech, hotelích či památkách, ale právě i venku, kde dochází k velkému shlukování lidí. Stejně tak se jim nelze vyhnout v prostředcích hromadné dopravy.

Ještě na jaře byla však pravidla nastavena mnohem striktněji. Krátce byly roušky povinné například i při opalování na pláži či koupání nebo při procházkách přírodou. Od toho však španělská vláda po ostré kritice ustoupila.

Španělsko je na cestovatelské mapě českého ministerstva zahraničí aktuálně značeno oranžovou barvou. Značí to střední riziko nákazy. Turisté tedy při návratu do Česka musejí vyplnit příjezdový formulář a podstoupit alespoň antigenní test, a to buď před cestou nebo po ní.

Španělsko couvá. Ruší povinné roušky při plavání a opalování

Cestování

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám