Hlavní obsah

Na Rychtě v Úvalnu na Bruntálsku vzniká dveřní labyrint

Právo, Denisa Doležalová
Bruntál

Nejen zrcadlové bludiště, ale nově i dveřní labyrint bude od letošního dubna k prohlédnutí v památkově chráněné Rychtě v Úvalnu u Krnova na Bruntálsku. Navíc se zrcadlový labyrint rozšíří o další zrcadla a přibude nová místnost, takzvané obludárium.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Starosta Úvalna ve dveřním labyrintu, který se na Rychtě otevře v dubnu.

Článek

V dalším pokoji lidé nově uvidí i živé obrazy. Vedení obce, která se vloni stala Vesnicí roku Moravskoslezského kraje, má s Rychtou také další plány.

„Je to nádherný objekt, více než 300 let starý a my už tady máme rozjetých spoustu aktivit. Ale pořád nám to nestačí a vymýšlíme další. Od dubna zde opět budou novinky,“ sdělil Právu starosta Úvalna Radek Šimek (Nez.). Dodal, že kromě galerie výtvarných umění, která zde funguje čtvrtým rokem, je velkým tahákem pro turisty zrcadlový labyrint.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pohled na Rychtu od silnice. Sídlí v ní i galerie.

„Ten nyní prochází proměnou. Od dubna jej rozšíříme, místo 35 zrcadel bude mít už 64. Za zrcadlovým labyrintem nyní vzniká místnost s obludáriem. To bude podobné jako na Petříně, uvidíte se v zrcadlech různě znetvoření. Také už v dubnu, kdy nám tu začíná sezóna,“ popisoval starosta.

Na Rychtě chystají v dubnu další nový tahák: dveřní labyrint. „Už ho rok slibujeme otevřít. Půjde o bludiště, kde bude hodně dveří pohromadě, které se různě otevírají či jsou zamčené a kolem jsou chodbičky. V nich budou různé úkoly a hlavolamy. Bude to něco ve stylu únikové hry, ale hodně hororové a ponuré, takže spíše pro starší,“ lákal starosta.

Vzniká středověká krčma

Další novinkou zde letos bude expozice živých obrazů. „Tu jsme zde měli i vloni, když byl na Rychtě strašidelný den a mělo to obrovský úspěch. Proto jsme se rozhodli udělat v místnosti, které říkáme vězení, stálou expozici živých obrazů. Jde vlastně o velké obrazové rámy s podobiznami šlechticů, které jsou elektronicky řešené. Každý ten obraz v sobě skrývá překvapení pro návštěvníky,“ líčil dále Šimek.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Starosta Úvalna ukazuje zrcadlový labyrint, který se rozšíří o 29 zrcadel.

Obec na Rychtě opravuje také sklepy a další místnosti. V jedné z nich nyní vzniká středověká krčma. Ta se zatím bude lidem otevírat jen při akcích. Starosta však má velký sen, rád by krčmu otevřel nastálo, aby poskytla turistům občerstvení. Radnice řeší i objekty v sousedství Rychty, které k ní patří. Jako je stodola a stáje. Ve stodole se v dubnu otevře sběrný dvůr.

„Velkou slávu chystáme na první víkend v dubnu. Půjde o kolaudaci Rychtářovy stodoly, kde vznikl sběrný dvůr a při té příležitosti otevřeme i zmíněné nové atrakce na Rychtě. Už se moc těšíme, bude i zabíjačka,“ usmál se starosta, který by v budoucnu rád, aby mezi Rychtou, stodolou a stájemi vznikla náves s dlážděným dvorem, kde by se konaly například jarmarky. Úvalno totiž žádnou náves nemá.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Starosta Úvalna v místnosti zvané Vězení, kde se v dubnu otevře nová expozice s živými obrazy.

Za úpravy obec z vlastních zdrojů zaplatila kolem půl milionu korun. Na stodolu získala dotaci ve výši 1,7 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí. Celkem však proměna stodoly stála čtyři miliony korun. Vloni Moravskoslezský kraj přispěl částkou 400 tisíc korun na vybudování sociálních zařízení na Rychtě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám