Hlavní obsah

Na procházce prezidentským sídlem v Lánech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od března zahájil státní zámek Lány, prezidentské sídlo, návštěvnickou sezonu. Hned první víkend ukázal zájem veřejnosti o komentované prohlídky, i když proti loňsku se nezměnila prohlídková trasa. Vede jen prvním patrem, přesto se za víkend očekávají asi dvě stovky zájemců.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Zámek v Lánech

Článek

Prohlídka za základní dvousetkorunové vstupné zatím vede prvním patrem, tedy převážně společenskými sály. Prezidenti od roku 1921, kdy stát získal zámek od rodu Fürsternberků, měli soukromé prostory ve druhém patře.

Současný prezidentský pár Pavlových v prvním funkčním roce zatím lánský zámek neobýval tolik jako předchůdci. Úvahy o prohlídkové trase prezidentským patrem ale nejsou podle ředitelky zámky Ivety Krupičkové namístě.

Pavel v Lánech jedná

„Není pravda, že pan prezident byl v Lánech jen dvakrát. Byl tu mnohem častěji, zámek využívá pro různá jednání,“ uvedla Krupičková. I když manželé nejsou zrovna přítomni, vše střeží Hradní stráž.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Audienční sál

Už vykvetly? Za bledulemi do Pekla míří tisíce lidí

Domácí

Ve druhém patře pobývali téměř všichni prezidenti počínaje Tomášem Garriguem Masarykem. Edvard Beneš sice na Lány čas neměl, jeho následovníci však ano, například Emil Hácha sem prchal před nacisty, kteří obsadili Pražský hrad. Každý novodobý prezidentský pár si pro svůj lánský pobyt vybral jinou místnost.

„Havlovi ovšem ve druhém patře nebydleli, nechtěli být tam, co Gustáv Husák. Zvolili patro třetí, které je jinak určeno pro státní návštěvy,“ uvedl průvodce Ladislav Adam.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Masarykova pracovna

Ani Klausovi pak nežili tam, kde Havlovi, ba ani v Masarykových prostorách. Výjimkou byl Miloš Zeman, který podle bývalého ředitele Správy Pražského hradu Jana Nováka obýval stejné místnosti, jaké užíval prezident Václav Klaus. Zeman se také podle Nováka zasadil o otevření zámku s komentovanými prohlídkami. „Současné exkurze jsou pokračováním tohoto programu, jen by bylo dobré porovnat jejich počet se stavem před nástupem prezidenta Pavla,“ sdělil Právu Novák.

Když ale jeden prezident z Lán odejde, je obvykle třeba jeho apartmá zpravidla zrekonstruovat. Mimořádně a jen jednou za čas by se podle průvodce mohla ve druhém patře otevřít někdejší Masarykova ložnice, která dnes slouží jako jídelna prezidentského páru. „První patro, v němž se konají prohlídky, je ale pro návštěvníky nejzajímavější,“ doplnila Krupičková.

Výklad se zde týká různých historických období, vlastně jde o takový pelmel napříč staletími. Slyšet lze například historky z Masarykova života, o jeho regálech pro poznámky a literaturu či o averzi k vycpaným zvířatům, vztahu ke koni Hectorovi, ale i o úmrtí v září 1937.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Velká jídelna a hudební salonek spojené do tzv. velkého společenského sálu

Zmiňuje se obraz královny Kristíny, která si za třicetileté války z Prahy jako kořist nechala přivézt například Codex gigas, takzvanou Ďáblovu bibli. V sousedním audienčním sále se vzpomíná na to, jak zde v roce 1990 meditoval současný 14. dalajláma Tändzin Gjamccho s prezidentem Václavem Havlem.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Vstupní hala do zámku

Zdarma přístupný je park lánského zámku, kvůli kácení vybraných stromů, zejména buků, se však nyní smí jenom do jeho nezalesněné části. Důvodem je podle Krupičkové, která nastoupila loni, určité zanedbání z let minulých.

Na rozdíl do Pražského hradu vstupné do lánského zámku od března nevzrostlo. Většina ostatních státních památek se chystá zahájit sezonu až později v březnu nebo od dubna. Otevřeno je v Lánech každý den mimo pondělí.

FOTO: Zámek v Lánech

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám