Hlavní obsah

Na Maledivách chystají nové lákadlo pro turisty - ostrov blondýnek

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exotická dovolená a blonďatá hříva magicky přitahuje většinu populace. Právě z této kombinace chce těžit litevská společnost plavovlasých dam, která chce expandovat do turistického ruchu. Firma se tím snaží vymýtit předsudky z populárních "blonďatých" vtipů, vysvětluje situaci internetový portál BBC.

Foto: Profimedia.cz

Firma připravuje turistické středisko na Maledivách, kam láká turisty tím, že bude zaměstnávat jen a pouze blondýnky.

Článek

Firma připravuje turistické středisko na Maledivách, kam láká turisty s tím, že bude zaměstnávat jen a pouze blondýnky. Fungovat má také přímé letecké spojení s blonďatou posádkou, a to včetně pilotů.

Litevská společnost Olialia (čte se Ó-la-la) tak bojuje proti hloupým žertům. Chtějí lidem ukázat, že blondýnky jsou mnohem chytřejší, než se vybarvují ve vtipech. Podnikají už v 75 různých sektorech a vyrábí různé produkty od počítačových programů, přes jídlo až po popmusic.

Chytré blondýnky s vysokoškolskými diplomy

Manažerka společnosti Giedré Pukienéová říká, že chce prolomit stereotyp, podle nějž jsou blondýny méně inteligentní. "Naše zaměstnankyně jsou velmi chytré a mají vysokoškolské vzdělání," vysvětlila Pukienová.

"Všechny chtějí v životě něco dokázat. Mají spoustu podnikatelských nápadů," dodala. Posledním je projekt "blonďatého ostrova", který byl představen minulý týden v nočním klubu otevřeném společností Olialia ve Vilniusu. Turistické středisko by se mělo otevřít až v roce 2015, ale už nyní čelí ostré kritice.

Když o plánech v září informoval maledivský zpravodajský server Minivan, mnoho čtenářů je odsoudilo jako diskriminační, protože z nich budou potenciálně vyloučení "neblonďatí" Maledivci. "Je to rasistické a nemělo by se to na Maledivách dovolit," napsal jeden z čtenářů pod jménem Ablo.

Projekt komplikují i maledivské zákony, kde je podmínkou, aby turistická střediska najímala alespoň polovinu místních zaměstnanců.

Problémy s diskriminací 

Také v Litvě, která je součástí Evropské unie, roste otázka, jestli se nejedná o diskriminaci. Pokud jsou blond vlasy kritériem pro žadatele o zaměstnání, mohlo by to odporovat zaměstnaneckým zákonům EU.

Pakiénová říká, že společnost nikoho nediskriminuje a vítá všechny zájemce o práci. "Pracující ženy s tmavými vlasy mezi blondýnkami nakonec také volí blonďatou barvu," vysvětluje.

Blondýnky jsou sexy

Kritici označují marketingovou strategii společnosti za sexistickou. Podle nich se využíváním zažitých vyzývavých obrázků blondýn jen podporují negativní stereotypy. "Je jasné, že nepropagují myšlenku, že blondýnky jsou chytré," říká lotyšská novinářka Sanita Jembergaová, která je brunetka.

"Propagují myšlenku, že blondýny jsou sexy, protože sex prodává. Tahle společnost si našla svůj specifický prodejní směr, jímž jsou pobaltské ženy a sex," dodává.

Reklamní kampaň společnosti zobrazuje blondýny při intelektuálních činnostech. Ale ne vždy se povedou. Například reklama na vlastní značku koly firmy Olialia zasadila světlovlasé vědkyně míchající nápoj do pochybně vypadajícího prostředí. Otázkou tak zůstává, zda jsou kampaně urážlivé, nebo jen drze ironické. Podle mnohých by ale toto řešení v praxi stejně nikdy pořádně nefungovalo.

Festival blondýnek

Úspěšné podnikání společnosti Olialia se rozrůstá do bizarního "blond hnutí" v Pobaltí. V lotyšské metropoli Rize uspořádali dokonce dvoudenní "blond festival".

Organizátorka festivalu Marike Gederteová, která je prezidentkou Lotyšské asociace blondýnek (LAB), BBC řekla, že každoroční festival zahrnující večírky, koncerty a pochod blondýnek Rigou, má dokázat, že blondýny dokážou být nezávislé a projevit iniciativu.

Ovšem posuzováno podle reakcí některých turistů v Rize se zdá, že ženská emancipace nebyla jediným pojítkem všech účastníků. Při jednom incidentu zde byl dokonce jeden mladík zatčen, když se v opilosti na koncertu blondýnek svlékl.

Reklama

Související témata:

Související články

Punta Cana – kokosové pobřeží hojnosti

Punta Cana patří mezi nejoblíbenější rekreační oblasti Dominikánské republiky. Na samém východě ostrova, blízko míst, kde se míchají vody Atlantiku...

Výběr článků

Načítám