Hlavní obsah

Na Havaji začala demontáž schodů do nebe. Turisté navzdory varováním stále chodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci dubna začala na havajském ostrově Oahu demontáž takzvaných schodů do nebe. Haiku Stairs, původně vybudované během druhé světové války, se staly adrenalinovou atrakcí a přitahovaly turisty navzdory tomu, že na ně byl od konce 80. let zákaz vstupu. Ani během demolice se situace nemění a úřady musely v uplynulých týdnech zatknout několik lidí.

Foto: Profimedia.cz

Haiku Stairs lákaly turisty jedinečnými výhledy. Vstup byl ale od konce 80. let zakázaný.

Článek

Haiku Stairs dlouhá léta lákaly turisty nevšedními výhledy z hřebenů hor. Jelikož na schodiště ale nevedly žádné oficiální stezky, překračovali návštěvníci soukromé pozemky a zcela ignorovali zákaz vstupu. I proto se úřady havajského ostrova Oahu rozhodly jednou pro vždy atrakci rozebrat.

Podle serveru CNN to některé lidi stejně neodradilo. Minulé úterý zadržely bezpečnostní složky pět lidí, kteří jsou obviněni z nedovoleného vniknutí. Jen o pár dní dříve vydala policie na 60 varování turistům, musela řešit také několik dalších přestupků či nepovolené parkování.

„Kromě toho, že je vstup ilegální, je to aktuálně jedno velké staveniště, kde je těžká technika. Vrtulník létá tam a zpět, pro lidi je nebezpečné být nahoře. Je to uzavřená zóna,“ uvedl major Randall Platt z okrsku Honolulu pro Hawaii News Now.

Rozebrání potrvá půl roku

Politování nad situací vyjádřilo také samotné hlavní město, do jehož obvodu Haiku Stairs spadají. „Byli jsme zklamaní a zděšení, když jsme se dozvěděli, že tolik jednotlivců bezohledně ignoruje jasná varování, že začala demontáž Haiku Stairs,“ uvedly úřady a doplnily, že lidé tím vystavují nebezpečí nejen sami sebe, ale potenciálně i záchranáře.

Rozebrání schodů vyjde Honolulu na 2,5 milionu dolarů (přes 58 milionů korun). Vzhledem k náročnosti terénu potrvají práce asi půl roku.

Definitivní konec výhledům. Havaj kvůli nevychovaným turistům zdemoluje populární schody do nebe

Cestování

Výběr článků

Načítám