Hlavní obsah

Na Golden Gate rostou bariéry proti sebevrahům

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ikonický most Golden Gate v americkém San Francisku přitahuje každý rok milióny turistů, nechvalně proslul ale i jako místo sebevražd. Od jeho otevření v roce 1937 tu život dobrovolně ukončilo bezmála 1700 lidí, z toho 14 v letošním roce, napsal web San Francisco Chronicle.

Foto: Profimedia.cz

Podle kritiků nové zábrany pokazí estetickou stránku mostu.

Článek

Nyní však úřadům došla trpělivost: tento měsíc začaly na mostě vyrůstat zábrany, o jejichž rozmístění se vedly debaty přinejmenším od 50. let minulého století. Zdánlivě nekonfliktní počin ale budí kontroverze, poznamenává časopis Fortune.

Nemalá část veřejnosti je totiž přesvědčena, že instalace pletiva z nerezové oceli o celkové ploše přes 35 tisíc metrů čtverečních by se neměla platit z veřejných peněz. Celková cena projektu je 211 miliónů dolarů, což je nejen více než v tehdejších cenách stála konstrukce celého mostu, ale především více než 76 miliónů, na něž vyčíslil instalaci zábran prvotní odhad.

Odpůrci projektu rovněž upozorňují na to, že počet sebevražd na mostě v posledních letech spíše klesal a že bariéra zničí původní vzhled mostu. Nehledě na tyto výtky konstrukce dál pokračuje — hotovo by mělo být v roce 2021.

O stavbě legendárního mostu bylo rozhodnuto v roce 1933, dokončen byl o čtyři roky později. Loni v květnu oslavil 80 let od otevření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám