Hlavní obsah

Na Fritschově stezce hrozí tragédie, padá na ni skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman (Pro Boršov) nechává vyrobit další výstražné cedule k Fritschově turistické stezce. Ta vede z Boršova do Zlaté Koruny a už několikrát se na ni zřítila zvětralá skála. Ročně na stezku vyráží 25 tisíc turistů. Naposledy se kameny v ožehavém úseku zřítily v noci na sobotu. Místo se dá obejít provizorní trasou.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Fritschova stezka v Boršově nad Vltavou

Článek

„V tuto chvíli nechávám vyrobit další varující výstražné cedule a zároveň dávám vše na vědomí Jihočeskému kraji, protože díky probíhající klimatické změně bude podobných incidentů přibývat,“ sdělil Právu starosta Zeman.

Uvedl, že v noci na sobotu napršelo 40 milimetrů vody na metr čtvereční a skála se zhroutila přímo na stezku. Naštěstí to bylo v noci a na trase nebyli turisté. Jedná se o místo, které je sice v katastru Boršova nad Vltavou, ale patří více majitelům.

Úplné uzavření nic nevyřeší

První cedule vyrobila obec už před sedmi lety „Tehdy se uvolnily přibližně tři tatry zvětralé skály, před nástupem na Fritschovu stezku jsme umístili varovné cedule, vyznačili náhradní trasu, aby se turisté na stezce mohli nebezpečnému místu vyhnout, chataři kameny odstranili a pomohli s provizorním zabezpečením,“ popisoval starosta.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Skála se klene v jednom místě nad Fritschovou stezkou v Boršově nad Vltavou.

Úplné uzavření stezky v nebezpečném místě je ale podle starosty iluzorní. „Každý zátaras je překonatelný a vždy to bude na vlastní nebezpečí,“ zdůraznil Zeman s tím, že turisté by měli nebezpečné místo obcházet podle značení.

Sanace skály je zatím podle něho nereálná. „Je to mimo rámec našeho obecního rozpočtu, navíc pozemky nejsou obce,“ uvedl starosta s tím, že náklady na nejnutnější sanaci by byly přes tři miliony korun.

Fritschova stezka mezi Boršovem a Zlatou Korunou měří 18 kilometrů a vznikla ve 30. letech minulého století. Od té doby však skálu pokryla vegetace a náletové dřeviny.

Ochránci přírody obnovili naučnou stezku Bludovská stráň

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám