Hlavní obsah

Na dovolenou do Řecka si vezměte spíš hotovost, radí analytici

Na letošní dovolenou v Řecku doporučují analytici českým turistům vybavit se hotovostí v eurech. V případě bankrotu Řecka a následné bankovní paniky by totiž návštěvníci mohli mít potíže při výběru z bankomatů i při platbách kartou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řecko navštěvuje v průměru okolo 300 000 Čechů ročně. Jde o čtvrtou nejoblíbenější dovolenkovou destinací českých turistů a jedničku v leteckých zájezdech.

Podle analytika společnosti Partners Pavla Kohouta není žádný důvod, proč by státní bankrot Řecka musel nutně znamenat zavedení vlastní měny, tím spíše, že vládní strana Syriza má ve vládním programu zájem zůstat v eurozóně.

Turisté by bankrot pocítili okamžitě

„Případná bankovní krize by však velmi pravděpodobně způsobila ochromení platebního styku, takže turistům lze doporučit vzít na cestu do Řecka rozhodně eura v podobě bankovek, s platebními kartami mohou být problémy," řekl Kohout.

Případný bankrot země by měl nejhmatatelnější dopad asi právě na turisty. „Umím si živě představit, že Řecko jednoho dne zavede přes noc takzvané kapitálové kontroly, což by pak mohlo znamenat i potíže při výběru z bankomatů nebo při platbách platební kartou," dodala ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Analytik Home Credit Michal Kozub u hotovosti doporučuje nespoléhat jen na euro, ale vzít si i dolary. „V případě potřeby je budou moci kdykoli směnit. Pro spoustu turistů budou taková opatření drahá, protože budou tratit na kurzových rozdílech. Přesto bych lidem doporučil, aby si vzali dostatek hotovosti, ale ve chvíli, kdy budou moct platit, tak ať preferují platbu kartou," dodal Kozub.

Podle Kohouta by bankrot neboli částečná platební neschopnost pravděpodobně způsobil bankovní paniku. Tu by nebylo možné řešení jinak než omezením pohybu měny, tzv. kapitálovými kontrolami. Na rozdíl od všeobecně sdíleného názoru však podle něj samotná platební neschopnost nepovede k opuštění eura, respektive k jeho okamžitému opuštění.

Opatrnost je na místě

České cestovní kanceláře obecně většinou klientům doporučují mít s sebou dostatečnou hotovost. „Přes 90 procent našich klientů mířících do Řecka má all inclusive zájezdy, v rámci kterých jsou dodatečné výdaje zcela minimální. Tak či tak našim klientům doporučujeme, aby s sebou měli jak hotovost, tak i platební kartu, a to u všech destinací," uvedla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi.

„Našim klientům cestujícím do jakékoliv země doporučujeme kromě platební karty s sebou i peníze v hotovosti," potvrdila Eva Němečková z Firo-tour.

Podle Asociace cestovních kanceláří případný bankrot veřejných financí a vystoupení Řecka z EU či eurozóny v krátkodobém horizontu nijak neovlivní tamní turistický ruch. „Vzhledem k závislosti řecké ekonomiky na turismu lze téměř s jistotou vyloučit jakékoli turbulence během letní sezóny 2015, která je již v plném proudu," uvedl místopředseda asociace Jan Papež.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Byli jste někdy na dovolené v Řecku?
ano
64,6 %
ne, ale chystám se tam
7,7 %
ne, ani se tam nechystám
27,7 %
Celkem hlasovalo 873 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám