Hlavní obsah

Na Dolní Moravě vzniká nejdelší visutá lávka světa

Rekreační areál Dolní Morava dostane světový unikát. V těchto dnech zde stavaři dokončují visutý most nazvaný Sky Bridge 721, který bude se svými 721 metry nejdelší svého druhu na planetě. První návštěvníci se po lávce, jež bude ve výšce až 95 metrů, projdou na jaře příštího roku.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

První návštěvníci se po lávce projdou na jaře.

Článek

Visutý most vzniká poblíž vyhlídkové věže Stezka v oblacích, k níž vede lanovka, a překlene údolí Mlýnského potoka z horského hřebenu Slamník na hřeben Chlum. Turisté na něj nastoupí v nadmořské výšce 1125 metrů a vystoupí o deset metrů výše.

Po překonání údolí budou mít návštěvníci možnost poučit se o místní přírodě a dějinách. Ve spolupráci s Lesy ČR, obcí Dolní Morava a Muzeem československého opevnění z let 1935 až 1938 vzniká naučná stezka nazvaná Most času s prvky rozšířené reality.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Stavaři na lávce stále pracují.

Hra s deseti naučnými panely se dotýká témat ochrany přírody a zejména pohybu v ní, historie a životního příběhu konkrétní rodiny z Dolní Moravy na pozadí událostí naší republiky od roku 1935 až do současnosti. K jejímu absolvování je nutný chytrý telefon a přístup k internetu.

Na vybudování visutého mostu stavbaři spotřebují 1030 krychlových metrů betonu. Bude vážit 405 tun, celková váha lan dosáhne 158 tun, pomocných konstrukcí 20 tun. Hlavní lano bude mít průměr 76 milimetrů.

Nejdelší visutý most světa se aktuálně nachází u portugalského městečka Arouca. Na délku měří 516 metrů a jeho výška nad zemí dosahuje až 176 metrů.

V Portugalsku otevírají nejdelší visutý most pro chodce na světě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám