Hlavní obsah

Na Bali chtějí plošně zakázat výstupy na hory. Může za to špatné chování turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bali chce zakázat výstupy na místní hory kvůli špatnému chování turistů. Guvernér populárního ostrova Wayan Coster uvedl, že má nařízení okamžitou platnost, vláda v Jakartě to nicméně dementuje a tvrdí, že se o plánu zatím pouze diskutuje. Návrh se však nelíbí řadě obyvatel, kteří pracují v cestovních ruchu. Podle nich zákaz odradí mnoho lidí, píše CNN.

Foto: Profimedia.cz

Bali je proslulé nejen svými plážemi, ale právě i scenérií s řadou vulkánů.

Článek

Navrhovaný zákaz je reakcí na chování některých zahraničních turistů, kteří se v minulosti na posvátných horách fotili se staženými kalhotami či úplně nazí. Opatření by podle guvernéra ale omezilo výstup i pro místní, s výjimkou náboženských obřadů, informuje CNN.

„Tyto hory jsou posvátné a uctívané. Pokud je narušena jejich posvátnost, je narušena posvátnost celého Bali,“ řekl Coster během tiskové konference na konci května a doplnil, že horolezectví a pěší turistika jsou na horách zakázány s okamžitou platností. „Je to navždy a nevztahuje se to pouze na zahraniční, ale i domácí turisty a místní obyvatele, s výjimkou náboženských ceremonií nebo náprav škod po živelních pohromách,“ upřesnil.

Bali zvažuje zavedení turistické daně. Má odradit nevychované návštěvníky

Cestování

Navzdory guvernérově rétorice musí zákaz nejprve schválit místní úřady. Také vláda v Jakartě uvedla, že jde jen o návrh, o němž se stále diskutuje. V pondělí to potvrdil ministr pro cestovní ruch Sandiaga Uno. „Až bude vše hotové, guvernér Bali to oznámí,“ řekl.

Není čas si vybírat, míní průvodce

Ačkoli obyvatelé Bali se zásahy vůči nevychovaným turistům souhlasí, řadu z nich nově plánovaný zákaz rozlítil; zejména ty, kteří pracují jako průvodci a horští vůdci nebo provozují ubytování či hostince u nejpopulárnějších hor.

„Chápeme, že úřady jdou po těch, kdo se nechovají vhodně, a podporujeme to. Ale Wayan Coster musí brát ohledy i na místní, kteří pracují v cestovním ruchu. Striktní zákaz jen odradí turisty, což je hrozné,“ uvedl průvodce Che, který nabízí řadu výletů na místní sopky či k vodopádům.

„Bali se teprve začíná vzpamatovávat z pandemie, takže není vhodný čas na to volit, jaké turisty chceme. Místo toho by se měly posílit policejní hlídky a zavést pokuty,“ míní Che.

Není jasné, jaké tresty by mohly turistům za porušení plánovaného zákazu hrozit. Bali se však obecně s nevychovanými hosty nijak nemazlí. Za odhalená pozadí na horách či u posvátných stromů už úřady množství cizinců vyhostily.

Další pohoršení na Bali. Turistka se vysvlékla donaha u posvátného stromu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám