Hlavní obsah

Na australské hoře Uluru se tvoří díky přívalovým dešťům vodopády

Austrálii v posledních dnech bičují přívalové deště. Kromě komplikací ale přispěly také ke vzniku raritního přírodního úkazu, vodopádů na hoře Uluru. Stovky turistů se tak vypravily do národního parku Uluru-Kata Tjuta, aby si mohly nevšední podívanou prohlédnout a vyfotit.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády na Uluru na archivním snímku

Článek

V pouštní oblasti parku spadlo podle serveru Daily Mail 55 milimetrů srážek, což je na tuto vyprahlou oblast nebývalé množství. „Unikátní a neobyčejné počasí přitáhlo do parku turisty i místní, kteří se chtěli pokochat vodopády,“ napsala správa národního parku na Facebook. „Dešťová voda na povrchu hory také mění její barvu z tmavě červené na stříbrnou nebo i černou,“ píše se v příspěvku.

Déšť také vytvořil vodní kaskády v obvyklé suché rokli Kantju. Park uvedl, že po takové pořádné spršce začínají kvést pouštní rostliny a mnoho živočichů hledá potravu nebo se začíná pářit. Vodopády jsou ale především lákadlem pro fotografy, kterým se naskýtá opravdu jedinečná příležitost.

„Sen se stal skutečností. Dlouhé roky jsem chtěla vidět vodopády na Uluru. Dnes se to stalo,“ napsala jedna z návštěvnic k fotografii, kterou umístila na sociální sítě.

Jiná popsala podobný zážitek. „Měla jsem to štěstí, že při mé jediné návštěvě Uluru přišla bouřka a já si ji užila v plné kráse. Bylo neuvěřitelné vidět, jak Uluru během hodiny změnila barvu,“ uvedla.

Naposledy měli lidé možnost spatřit vodopády na Uluru loni na podzim, kdy Austrálii rovněž zasáhl silný déšť. Hora Uluru, dříve známá jako Ayersova skála, je největším monolitem světa a pro původní domorodé obyvatelstvo je navíc posvátná — Aboridžinci ji považují za domov duší svých předků. Kvůli tomu byl před rokem a půl výstup na horu zakázán.

V Austrálii kvůli záplavám evakuovali dalších 6000 lidí

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám