Hlavní obsah

Muzeum v přírodě Vysočina slaví 50 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tomu právě 50 let, co byl na Veselém Kopci u Hlinska otevřen skanzen. Od roku 1972 sem každoročně míří tisíce návštěvníků. Toto místo se od té doby stalo jedním z nejatraktivnějších v Pardubickém kraji. Skanzen si bude kulaté výročí připomínat celou sezonu.

Foto: Ludmila Žlábková , Právo

Areál Muzea v přírodě na Veselém kopci nabízí prohlídku 45 historických, převážně roubených objektů.

Článek

Zatímco při otevření byla zpřístupněna pouze tkalcovská světnička, stodola a roubený haltýř, už o rok později si lidé mohli prohlédnout další přenesené a obnovené roubené stavby.

Prvním transferovaným objektem byla unikátní čtrnáctiboká stodola původně ze Sádku u Poličky. Dnes v areálu najdeme na 45 staveb. Od velkých usedlostí, hospodářských staveb až po drobné. Řada objektů představuje technické památky poháněné vodou. Součástí skanzenu je také památková rezervace Betlém v Hlinsku.

Křížová cesta v Kvasicích jako památka

Cestování

Skanzen, respektive Muzeum v přírodě Vysočina, je dnes součástí Národního muzea v přírodě. Původně se však jmenoval Soubor lidových staveb a řemesel Vysočina.

„Důležitým člověkem pro muzeum byl Luděk Štěpán. Jako amatér se zabýval lidovým stavitelstvím a zejména záchranou ohrožených staveb. Byl to on, kdo začal usilovat, aby objekty, které na původním místě už nešlo zachránit, byly uchovány přesunem na Veselý Kopec,“ připomněla ředitelka muzea Magda Křivanová.

Skanzen se letos otevřel na Velký pátek, mimo jiné vernisáží výstavy Půlstoletí s vámi, vztahující se právě k padesátinám skanzenu. Pro trvalé připomenutí a zkrášlení prostředí byly také vysazeny dva stromy. Ořech u vstupu do skanzenu a dub u objektu mlýna.

„Mlynář si vždy pěstoval dub. Protože právě z něho se vyrábělo mlýnské kolo,“ osvětlil jeden ze zaměstnanců. Výsadba bude pokračovat i v průběhu roku tradičními odrůdami ovocných stromů. Vydána byla také bohatě ilustrovaná publikace o historii muzea. Ale ani to není vše.

Vyhlídka na Babím lomu snad už v létě

Cestování

„Jednou z novinek je, že počínaje Dnem muzeí 18. května a poté každý první čtvrtek v měsíci, kdy je vstup volný, si mohou lidé poslechnout komentovanou prohlídku vodního hamru ve Svobodných Hamrech. Ten je běžně uzavřen,“ upozornila Magda Křivanová.

Nová expozice

„Pro návštěvníky připravujeme i novou expozici klempířství, kovotlačitelství a zámečnictví v objektu čp. 161 v Betlémě. Otevřena bude v červenci,“ pokračovala ředitelka Křivanová. Investice budou pokračovat i na Veselém Kopci. Opravena bude původní usedlost čp. 4, včetně šindelové střechy.

„Nové vodní kolo přibude u mlýna. Slavnostní spuštění je plánováno na 24. června v rámci programu Mlynáři a sekerníci. Po dlouhých letech budou mít návštěvníci šanci spatřit technologii mletí a vaření povidel,“ doplnila ředitelka Křivanová. Více o programu na webových stránkách.

Procházka přes Stádlecký řetězový most je zážitek

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám