Hlavní obsah

Muzeum Lidice je už po rekonstrukci

Po dlouhodobé rekonstrukci je otevřené muzeum v Památníku Lidice na Kladensku připomínající vyhlazení obce nacisty v roce 1942. Patrná změna je hlavně u samotného vstupu, kde vznikla nová recepce. Nutné však bylo zajistit statiku celého objektu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Po rekonstrukci muzea v Památníku Lidice se plánuje restaurování základů Horákova statku.

Článek

„V rámci stavební rekonstrukce muzea byla realizována sanace nosných konstrukcí budovy,“ potvrdila vedoucí vzdělávacího oddělení Památníku Lidice Kamila Varaďová.

Změny se dotkly i samotné expozice. „Byly vyměněny audiovizuální technologie z analogového přenosu obrazu a zvuku na digitální. Zároveň byly vyměněny a zajištěny výstavní vitríny za účelem ochrany sbírkových předmětů,“ uvedla Varaďová.

V souvislosti s rostoucími cenami energií památník od září upravil ceny vstupného

Návštěvníci si nyní opět mohou připomenout jeden z nejdrastičtějších okamžiků války na území tehdejšího protektorátu. V potemnělém prostředí muzea na ně může dopadnout síla vyobrazených okamžiků, kdy do poklidné vesnice vtrhli vojáci a gestapo. Na vybetonovaných stěnách se promítají události vedoucí k vyhlazení Lidic, visí tu i posmrtné snímky mužů, kteří spáchali atentát na protektora Reinharda Heydricha. Především tady mohou lidé vidět následky atentátu. Na zdech visí snímky zastřelených mužů včetně několika chlapců, a hlavně fotky mnoha dětí, které neunikly strašné smrti. Promítají se tu jejich dopisy, které napsaly pár hodin před tím, než je němečtí vojáci poblíž Chelmnu zavraždili v plynovém autě. Žádají své příbuzné o něco k snědku, kůrku chleba, ale i punčocháče nebo botky. Dopisy ale byly doručeny až po jejich smrti. Mrazivě v této části expozice muzea působí zvukový doprovod, kdy z dopisů citují hlásky dětí z nedaleké školy.

Úpravy památníku

Práce v muzeu skončily a nyní se upravuje zeleň u bývalého Rákosova statku, aby se zanedbané místo uvedlo do pietního stavu, a obnovy se dočkají i další místa. „Připravujeme restaurování základů Horákova statku, pomníku dětských obětí války a dalších kamenných soch a prvků,“ doplnila Varaďová.

Sochařka na pomníku lidických dětí pracovala 20 let

Domácí

I na chodu památníku už se projevil růst cen provozních nákladů. „V souvislosti s rostoucími cenami energií památník od září upravil ceny vstupného,“ potvrdila na webu zástupkyně ředitele památníku Jana Chourová Plachá. Úplný ceník je zveřejněn na webových stránkách. Ze stejného důvodu zkrátil Památník Lidice provozní dobu o hodinu, otevřeno je denně od 9 do 17 hodin. Jednou z dominant památníku je také věčný plamen, který je však zapalován jen při zvláštních příležitostech, jako jsou výročí vyhlazení obce, pietní akty či vernisáže výstav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám