Hlavní obsah

Muzeum Kroměřížska opravuje hrobku v Česku opomíjené spisovatelky

Muzeum Kroměřížska opravuje hrobku německy píšící moravské spisovatelky Marie von Ebnerové - Eschenbachové. Klasicistní hrobka byla postavena ve druhé polovině 19. století pod zámkem ve Zdislavicích na Kroměřížsku. Dělníci se v první etapě, která potrvá do listopadu, zaměřili na opravu statiky objektu, informoval o tom ředitel muzea Jiří Stránský.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hrobka spisovatelky Marie von Ebnerové - Eschenbachové

Článek

„Byla zpracována projektová dokumentace na statické zabezpečení i na celkovou obnovu hrobky. Nyní probíhají práce na statickém zajištění. Hrobka trošku ujížděla po svahu, odstraňují se příčiny vlhkosti, dělají se injektáže a sepnutí celé stavby. Hrobka by měla být zajištěna tak, aby byla opravdu stabilizovaná," uvedl Stránský. Podle něj se po dokončení první etapy rozhodne o dalších pracích.

Druhá etapa řeší celkovou obnovu objektu od terénních úprav, nástupního prostoru, spojovacího schodiště, hrobky, kaple, krypty a terasy. Počítá se s opravou fasády, kamenného obložení i omítek v hrobce a kapli.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Vnitřek klasicistní hrobky z 19. století

Zřizovatel muzea, Zlínský kraj, původně chtěl hrobku opravit ke stému výročí úmrtí spisovatelky, které připadá na příští rok. Očekává se totiž, že se při této příležitosti k hrobce vypraví turisté. Ebnerová - Eschenbachová je totiž mnohými Rakušany vnímána podobně jako v Česku Božena Němcová.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hrobka je výletním cílem některých turistů. I proto si žádá opravy.

Podle Stránského se ale původní záměr opravit hrobku ještě před výročím nepodaří. Přesto je podle něj pozitivní, že se na ní začalo pracovat. Hrobka léta chátrala a na její opravu nebyly peníze.

Na nákladech na první etapu se podle údajů krajského úřadu bude 900 000 korunami podílet i ministerstvo kultury. Krajský radní pro kulturu Ladislav Kryštof dříve uvedl, že oprava hrobky by měla stát asi 9,6 miliónu korun. Muzeum a kraj se podle něj budou snažit získat na obnovu památky dotace.

V Česku téměř neznámá

Spisovatelka pocházela ze starého moravského šlechtického rodu Dubských z Třebomyslic. Narodila se 13. září 1830 ve Zdislavicích. V 18 letech se provdala za rakouského důstojníka Mořice Ebnera z Eschenbachu.

V německy mluvícím prostředí je považována za významnou autorku 19. století, v rodné zemi se ale takovému věhlasu netěší. Přitom Morava je místem, kam zasadila příběhy svých četných povídek a próz z venkovského prostředí.

Podle odborníků je důvodem, proč Ebnerová - Eschenbachová zůstává v českém prostředí opomíjena, fakt, že svá díla psala německy. Spisovatelka zemřela ve Vídni 12. března 1916. Na své přání byla pohřbena v rodinné hrobce hrabat Dubských ve Zdislavicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám