Hlavní obsah

Muž si zachránil život statusem na Facebooku

Novinky, jky

Někteří si na své profily na sociálních sítích umísťují stížnosti na počasí, jiní si fotí místa, kde právě jsou, a další využívají moderní prostředky k šíření svých myšlenek. Americký profesor zeměpisu a horolezec John All využil Facebook k tomu, aby na něj po pádu do trhliny na ledovci v Himálaji umístil satelitním telefonem žádost o pomoc.

Foto: repro China Daily

John All se horolezectví věnuje dlouhá léta.

Článek

Profesor John All umístil oznámení o své nehodě na facebookové stránky amerického horolezeckého vědeckého programu, kde byla šance nalezení pomoci přece jen větší než na jeho osobním profilu. Zřítil se do trhliny v himálajském ledovci ve výšce 6000 metrů nad mořem a zasekl se v hloubce zhruba 25 metrů. Měl přitom obrovské štěstí, že se nepropadl ještě hlouběji.

Čtyřiačtyřicetiletý muž si při pádu vykloubil rameno, loket a koleno. Zlomil si navíc ještě pět žeber. Vzhledem k tomu, že se zbytek jeho týmu otočil k návratu již dříve, došel All k tomu, že sociální síť nabízí největší šanci pro jeho teoretickou záchranu. „Prosím, zavolejte záchranáře. John – zlomená ruka, žebra, vnitřní krvácení – Himlung, 2. výškový tábor. Prosím spěchejte,” napsal.

Venku musel přečkat noc

Pád horolezce zastavila až římsa v ledové stěně, která mu zachránila život. Muž natočil i video, kterým jasně ukázal, v jakém stavu se krátce po pádu nacházel. Šokovaní členové jeho výpravy okamžitě uvědomili záchranáře a ujistili profesora, že pomoc je už na cestě. Posléze pro něj už ovšem měli špatné zprávy, když se dozvěděl, že bude muset na místě sám přečkat noc.

„Budu muset dnešní noc zkusit přečkat. Je tu taková zima. Prášky na bolest docházejí. Nejdelší noc mého života,” napsal ještě na sociální síť. Nakonec se mu i se zraněními podařilo dostat po pěti hodinách svépomocí z trhliny na pevnou půdu do svého stanu, kde jej záchranáři lokalizovali a 19 hodin po nehodě zachránili. Poté jej letecky přepravili do nemocnice v Káthmándú.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám