Hlavní obsah

Monarchou britského ostrůvku chtějí být skoro dvě stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 190 lidí z celého světa projevilo zájem stát se králem či královnou britského ostrůvku Piel. Nepůjde samozřejmě o monarchy v pravém slova smyslu, titul je spojen s místní hospůdkou, jejíž provozovatel bude korunován nalitím piva na hlavu. Budoucí správce by měl do zhruba 300 let starého podniku nastoupit ještě před začátkem letní sezony.

Foto: Profimedia.cz

Piel Island s hospodou a hradem

Článek

Koncem loňského roku spustila rada města Barrow kampaň, v níž poptává nového správce drobného ostrůvku Piel v anglickém hrabství Cumbria. A zájem je poměrně značný, protože se zatím ozvalo necelých 200 lidí. Vítězný kandidát získá zmíněný titul král či královna a podstoupí nevšední korunovaci, informuje server Independent. Jeho hlavní úlohou bude provozování hostince Ship Inn.

Rada okresu Barrow poptává nového provozovatele poté, co ten předchozí pozici opustil. Místní, kteří považují ostrůvek za skutečný klenot, proto vypsali petici, aby našli náhradu a zachránili tak klíčovou součást zdejšího dědictví, napsal v lednu server BBC.

„Tradice káže, že každý nový správce je prohlášen za krále Pielu a během ceremonie, jejíž původ je nejistý, je usazen na staré židli, má nasazenou helmu, drží meč a na hlavu se mu nalije pivo,“ píše se na webu okresní rady. Už v 19. století se zvyk stal natolik pevnou součástí místního koloritu, že je péče o přilbu a meč součástí nájemní smlouvy.

Musí zvládat osamělý život

Nový provozovatel hostince bude mít na starosti údržbu hospody a přilehlých ploch, kromě toho také prostoru na kempování, toalet a sprch. Na druhou stranu se nemusí starat o zbylé budovy na ostrově nebo molo, kde kotví lodě a přívozy — ty jsou jediným způsobem, jak se na Piel dostat.

Život na ostrově umí být poměrně klidný. Ostrůvek je totiž velký pouhých 20 hektarů, a kromě hostince se na něm nacházejí jen další tři budovy a také romantické ruiny hradu ze 14. století. I to je důvod, proč práce v hostinci vyžaduje odhodlání. Alespoň si to myslí John Murphy, který už desítky let pořádá na ostrov procházky.

„Nemůžete si jen tak zajít do obchodu pro chleba. Musíte prokázat silnou oddanost a zápal pro izolaci, klid a ticho. Vyžaduje to zvláštní osobnost,” cituje Murphyho server LadBible. Muž dodává, že jeho samota ostrůvku přitahuje. „Líbí se mi fakt, že Barrow je pořád industriální město, a přesto máme nedaleko tenhle nádherný izolovaný ostrov,“ doplnil.

Nejstarší anglická nálevna po 1229 letech zavírá

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám