Hlavní obsah

Mlýny v Kinderdijku jsou jako z romantického obrazu

Novinky, Michael Švarc

Nizozemsko je neodmyslitelně spjato s tulipány a větrnými mlýny. Zatímco pestrobarevná květinová pole jsou k vidění pouze na jaře, za mlýny je možné vyrazit kdykoli. Nejvýznamnější a nejromantičtější lze spatřit v Kinderdijku nedaleko Rotterdamu. Stavby pocházející z 18. století jsou zapsány i na seznamu UNESCO a sluší jim snad jakákoli roční doba.

Foto: Profimedia.cz

Romantická scenérie s mlýny se jen tak neomrzí.

Článek

Větrných mlýnů je u Kinderdijku celkem 19, jedná se o jednu z nejvyhledávanějších památek v Nizozemsku. Stavby, které vznikly kolem roku 1740, stojí na březích sítě vodních kanálů a v minulosti nesloužily primárně k mletí obilí, ale k přečerpávání vody a vysoušení půdy. Okolí vesnice totiž leží pod úrovní moře, podobně jako spousta míst v zemi. Většina Nizozemska je proto kulturní krajinou, tedy krajinou, ovlivněnou člověkem.

Areál je zcela běžně přístupný po hlavní asfaltové cestě, která vede mezi dvěma kanály. Vstup do něj je zcela zdarma, není tedy neobvyklé, že sem vyrážejí na procházku rodiny s dětmi nebo také cyklisté, kteří mohou po cyklostezce pokračovat dále směrem na východ od Kinderdijku.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Mlýny sloužily k přečerpávání vody a vysoušení krajiny.

Oblast Kinderdijku ale přitahuje návštěvníky i v zimě. Na zamrzlých kanálech se totiž bruslí, což je velmi jedinečný zážitek. Nikde jinde na světě si pravděpodobně nezabruslíte se scenérií větrných mlýnů.

Několik je přístupných

Mlýny jsou dodnes plně funkční a u některých se točí i mohutné vrtule. Tři budovy mají také přístupné interiéry, které je ale možné navštívit pouze s platnou vstupenkou. Dražší lístky zahrnují i okružní projížďku lodí po kanálech. V každém z mlýnů mají návštěvníci možnost spatřit něco jiného — v jednom třeba systém, kterým se přečerpávala voda.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Některé z mlýnů mají přístupný interiér.

Výlet je ale potřeba naplánovat nejlépe na všední den či sobotu, v neděli jsou totiž mlýny uzavřené. Areál je ovšem i nadále přístupný, a tak si lze projít alespoň stezku. Vstupenky je rovněž možné zakoupit online, vyjdou pak mírně zlevněné, ale návštěvníci se hlavně vyhnou frontám u pokladny, se kterými se musí minimálně v hlavní sezóně počítat.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Kinderdijk leží nedaleko Rotterdamu.

Mlýny jsou postaveny v několika různých stylech, některé jsou zděné, některé dřevěné. Na všechny se ovšem krásně kouká a v rovinaté krajině plné kanálů a vysokých travin působí skutečně romanticky. Díky své světové unikátnosti byly v roce 1997 zapsány na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Další soubor mlýnů se nachází v sousední provincii Severní Holandsko u vesnice Zaanse Schans. Je jich tu osm, a kromě nich se zde ukrývá také muzeum zasvěcené dalšímu signifikantnímu symbolu Nizozemska, a to dřevákům. Poslední větší oblastí s mlýny je kraj severně od Amsterdamu, konkrétně u vesnice Schermerhorn. Ani zde jich ovšem není tolik, jako v Kinderdijku.

Anketa

Chtěli byste někdy spatřit mlýny na vlastní oči?
Ano
50,6 %
Už jsem je viděl/a
45,4 %
Netoužím po tom
4 %
Celkem hlasovalo 249 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám