Hlavní obsah

Místo práce chtěli cestovat. Teď začali předělávat dodávky na pojízdné domovy

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmadvacetiletí Britové Grace Robertsonová a Charlie Hughes nechtěli strávit život honbou za kariérou. Místo toho toužili poznat kus světa. Jako mnoho jiných párů proto vybrali své úspory a zrenovovali dodávku na pojízdný domov. V loňském roce projeli Evropu a brzy zjistili, že ještě více než cestování je baví právě předělávání vozidla. Teď si na tom chtějí postavit své živobytí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Svou první dodávku si Robertsonová a Hughes koupili loni v červnu. Celkově je i s renovací vyšla na necelých 13 tisíc liber (376 tisíc korun), které podle svých slov chtěli vrazit do něčeho smysluplného, píše server Daily Mail.

S manuálními pracemi takového rozsahu ale neměli do té doby vůbec zkušenosti. „Věděli jsme, že v našich tehdejších zaměstnáních nechceme strávit zbytek života, a zoufale jsme toužili vidět svět,“ uvedla Robertsonová, která pracovala v marketingu.

„Vždy se nám líbila myšlenka, že zkrátka někam vyrazíme a uvidíme, kam nás cesta zavede,“ doplnila s tím, že pár bral takzvaný vanlife, jak se životu v mobilním domově říká, i jako výzvu. „Zrenovovat dodávku nám přišlo jako dobrý způsob, jak procestovat Evropu. Za třináct tisíc liber bychom si dům navíc nekoupili, tak jsme se rozhodli za úspory spíš vytvořit nějaké vzpomínky,“ řekla.

Podle Robertsonové měla ona i její partner vizi, jak má jejich pojízdný domov vypadat. Přestože neměli zkušenosti s prací se dřevem, do renovace se pustili s vervou, pomohli jim také jejich přátelé. „V dodávce není nic rovné nebo hranaté, to může být ošemetné. Často na vše musíte jít složitějším způsobem,“ myslí si Britka.

Renovaci si užívají víc

Po dokončení renovace vyrazil pár na cesty po Evropě, nejvíce si prý užil Itálii, kde strávil sedm týdnů. Robertsonová s Hughsem projeli zemi od Alp až k Amalfinskému pobřeží. Nakonec si ale prý uvědomili, že renovace dodávky je bavila možná ještě více než samotné cestování. „Přeměnit náš první van nám kompletně změnilo život,“ vysvětlila Britka s tím, že se nyní chtějí této práci věnovat více.

Založili si proto firmu, která bude pomáhat podobně smýšlejícím lidem a jejich mobilní domov pro ně třeba kompletně připraví. „Když si uvědomíte, že máte domov stále s sebou a před vámi je otevřená cesta, najdete svůj potenciál i směr, kterým se v životě chcete ubírat,“ uzavřela žena.

Domov vyměnily za dodávku, aby mohly cestovat. Nepřestanou ani kvůli pandemii

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám