Hlavní obsah

Město spojené s malou mořskou vílou ozdobil zvláštní most

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léta je symbolem dánské metropole socha malé mořské víly sedící na balvanu, mnohem větším, než je ona, a hledící na moře. V posledních dnech ovšem v Kodani strhlo pozornost jiné umělecké dílo - Kruhový most.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kodani otevřeli nový Kruhový mostVideo: Reuters

 
Článek

Nová kodaňská chlouba se otevřela minulou sobotu za účasti tisíců zvědavců. Vzhledově originální Kruhový most je určen chodcům, běžcům a cyklistům. Jeho unikátní tvar nutí ke zpomalení. V noci je most navíc kouzelně nasvícen.

Projektant mostu Olafur Eliasson podle informací agentury Reuters čerpal inspiraci ve svém dětství stráveném na Islandu. Hodně času prý trávil v přístavu, protože jeho otec se živil jako námořník. Právě přístav naplněný čluny s palubami těsně vedle sebe, po nichž se dalo přejít jako po mostě, vnuknul Eliassonovi nápad vytvořit most, který nebude zcela rovný, ale bude tvořen několika kruhovými částmi.

Spojitost s přístavem most skutečně nezapře, naopak je vidět na první pohled. Jednotlivé kruhové části konstrukce připomínají plachetnice.

Právě osobitý design mostu si pochvaluje kodaňský starosta Frank Jensen. Agentuře Reuters řekl, že most nejen usnadňuje obyvatelům pohyb po městě, ale také je uměleckým dílem světového formátu, takže si jistě přitáhne i pozornost turistů.

Foto: Profimedia.cz

Socha malé mořské víly vznikla na motivy stejnojmenného příběhu dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena.

Zda se Kruhový most stane obdobnou turistickou stálicí, jakou je kodaňská socha malé mořské víly, ukáže čas. Socha z dílny Edvarda Eriksena zdobí pobřeží města už od roku 1913. Patří k nejčastějším zastávkám turistů a motivům na suvenýrech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám