Hlavní obsah

Město duchů odkryla vysychající přehrada

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky let pohřbenou mormonskou osadu, respektive její ruiny, mohou turisté spatřit na vyschlém dně nevadské přehrady. Na místě zbyly už jen kusy zdí domů, střepy, rez, prorůstající zeleň a pamětní cedule.

BEZ KOMENTÁŘE: Kdysi zatopená osada se vynořila z vysychající přehradyVideo: Novinky s využitím Profimedia.cz

 
Článek

Přehradní nádrž Mead v Nevadě na řece Colorado je největší v USA a patří také k nejrozlehlejším přehradám světa. Hladina vody tam poslední dobou výrazně klesla, díky čemuž opět spatřila denní světlo osada léta skrytá na dně. Přesněji tedy to, co z ní zbylo.

Ruiny osady St. Thomas lze dnes nazvat městem duchů, její původní podobu si lze jen těžko představit. Voda zničila i veškeré přesnější obrysy. Jednalo o mormonskou osadu založenou v roce 1865 Thomasem Smithem. Právě po něm bylo místo pojmenováno.

V době největšího rozkvětu tam žilo okolo 500 lidí, už v roce 1871 ale mormoni osadu opustili, protože se pro ně v Nevadě zhoršily daňové podmínky. O desetiletí později se ale na místo přesunula nová vlna mormonských osadníků.

Po dokončení Hooverovy přehrady byla vystěhovaná osada v roce 1938 doslova spláchnutá vodou nádrže. Správa zdejšího národního parku nyní umožňuje turistům přístup až k troskám osady, které jsou chráněné jako historická památka

Reklama

Výběr článků

Načítám