Hlavní obsah

Méně známá rizika při cestování s dětmi

Právo, Bohuslav Borovička

Rodinná dovolená je zpravidla vítanou příležitostí, aby rodiče a děti strávili společně více času než v běžném školním a pracovním roce. Kromě radostí má ale taková dovolená i některá úskalí.

Foto: Profimedia.cz

Zahraniční dovolená s dětmi často znamená být stále ve střehu.

Článek

Opatrnosti není nikdy dost. Zvláště pak v cizím prostředí, kde čekají rizika, na něž v našich krajích nejsme zvyklí.

V zahraničí, zejména v Egyptě či Tunisku, je třeba klást zvýšený důraz na hygienu a dávat pozor na to, co pijeme a jíme. Zásadně se musíme vyhýbat ledu v nápojích, neloupanému ovoci, pít jen vodu z uzavřených láhví. To platí samozřejmě i pro dospělé. Ti si však včas uvědomí, kdy sluníčka už bylo toho dne dost, a vyhledají stín. Děti tento ochranný reflex nemají a snadno se na prudkém slunci spálí.

Podobné je to s přechodem mezi klimatizovaným prostředím do venkovního horka a naopak. Mezi nejčastější zdravotní problémy proto patří záněty horních cest dýchacích.

Moře není rybník

Rozdíl mezi jihočeským rybníkem a mořem není jen v tom, že mořská voda je slaná. Dítě, které bezpečně plave na klidné hladině, může fatálně zpanikařit, když se mu přes hlavu převalí vlna, vyvolaná skútrem nebo motorovým člunem. Tato plavidla sice většinou nesmějí do prostoru vyhrazeného ke koupání, ale ne všude pravidla respektují. Nebezpečí střetu pak hrozí zejména tehdy, pokud plavec vyhrazený prostor opustí. Rodič, jehož ratolest opustí pevnou zemi a jde si zaplavat, by měl mít oči jako ostříž.

Řidiči aut a motorek v zemích, o nichž byla řeč, ale třeba také v Turecku a ve státech jižní Evropy, nevynikají zvláštní ukázněností. Nejen při přebíhání přes ulici, ale i na přechodu pro pěší je třeba dávat větší pozor.

Zpoza Atlantiku k nám už před lety dorazila tzv. politická korektnost. Dokud platila v takových věcech, jako že se černochovi musí říkat Afričan nebo že nabídnutí sedadla v metru dámě může být označeno za sexuální obtěžování, tak to ještě šlo. Dnes pravidla chování a jednání značně přitvrdila, například v zacházení rodičů s dětmi.

Opatrně s výchovou

Plácnete-li zlobícího potomka na veřejnosti přes zadek, riskujete v některých zemích nejen káravé pohledy okolí, ale i opletačky s policií či nedej bože s místní sociálkou.

Problém se může vynořit i z druhé strany. Před několika lety měl muž opletačky s chorvatskou policií. Obvinili ho, že se při fotografování na pláži zaměřuje hlavně na děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám