Hlavní obsah

Měl skrýt monarchu i vládu. Utajovaný bunkr v Dánsku je poprvé přístupný veřejnosti

Až do roku 2012 neměli o jeho existenci ponětí ani místní. Teď se do tajného bunkru, který měl v minulosti sloužit jako útočiště dánské královny či vlády, mohou podívat první zájemci. V zařízení, které pokrývá přes pět tisíc metrů čtverečních, je stále množství původního vybavení, včetně nemocničních lůžek či zdravotnických pomůcek, píše agentura Reuters.

V Dánsku zpřístupnili veřejnosti tajný protijaderný bunkr.Video: Reuters

 
Článek

Tajný úkryt REGAN-Vest u Oplevu vznikl během studené války a měl pojmout až 350 lidí, včetně dánské královny Markéty. Kromě ní mohl uchránit také zdravotnický personál, novináře, techniky nebo kněží.

„Tehdy si vážně mysleli, že je možnost třetí světové války na stole, a tak postavili tenhle bunkr v Oplevu, je 60 metrů pod povrchem,“ uvedla Ulla Varnke Egesková, kurátorka muzea, k němuž bunkr náleží. Po pádu Sovětského svazu začalo vycházet najevo, že se řada úkrytů nevyužije, vláda je proto začala vyřazovat z provozu. O REGAN-Vest se tedy veřejnost poprvé dozvěděla až v roce 2012.

Od února se v bunkru poprvé konají prohlídky, které trvají asi hodinu a půl. Lidé během nich mají možnost zavítat do míst, jež měla sloužit jako soukromé prostory pro královnu. „Návštěvníci, kteří nic dopředu nevěděli, byli překvapeni množstvím detailů,“ tvrdí zaměstnankyně přilehlého muzea Line Bach Hagová.

V muzeu se mohou návštěvníci dozvědět zajímavosti o Dánsku během období studené války, najdou tu i dobové dokumenty. „Je to jako opravdu vejít do období studené války, se vším strachem i přípravami na možný konflikt. Zároveň je to taková časová kapsle, protože všechny věci pocházejí z 60., 70. a 80. let, řada lidí si na ně ještě vzpomene,“ uvedla Egesková.

FOTO: Na malebném severském souostroví žije víc ovcí než lidí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám