Hlavní obsah

Maledivy mají novou nejvyšší horu. Měří pět metrů

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětimetrový kopeček by na naprosté většině topografických map nikoho nezaujal. Jenže na mapě souostroví Malediv by mohl být nejvyšší vrcholem vůbec. Čeká se už jen na oficiální potvrzení úřadů. Současný potvrzený nejvyšší bod Malediv měří 2,4 metru. Název nemá žádný.

Foto: Shangri-La's Villingili Resort & Spa

Nejvyšší bod Malediv se nachází vlevo od jamky číslo pět.

Článek

Pokud maledivské úřady schválí žádost hotelového rezortu, u kterého kopeček stojí, předstihne jejich nová nejvyšší „hora” nejvyšší bod Tuvalu, který se tyčí o deset centimetrů níže. Polynéský trpaslík s necelými 11 tisíci obyvatel by tak měl nejmenší nejvyšší bod v zemi na světě. Tento bod podle deníku Daily Telegraph v této chvíli drží právě Maledivy.

Nový maledivský kopeček byl pojmenován ambiciózně Mount Villingili. Nachází se na páté jamce jediného golfového hřiště na ostrově.

Foto: Profimedia.cz

Maledivy jsou z hlediska zvyšování hladiny světových oceánů jedním z nejohroženějších států na světě.

Hotelový rezort Shangri-la Villingili Resort uvedl, že Mount Villingili má výšku 510 centimetrů nad hladinou moře zkontrolovanou již několika subjekty. Je prý jen otázkou času, než bude prohlášen za oficiální nejvyšší bod země.

Aby hotel oslavil nový „objev”, pořádá pro své klienty každodenní túry na vrcholek. Ti, kteří dokážou na zrádném pahorku stanout, obdrží následně i certifikát o svém životním dobrodružném úspěchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám