Hlavní obsah

Madeira potěší sportovce i milovníky vína

Právo, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perla Atlantiku, ostrov věčného jara či evropské subtropy, jak se oblíbenému portugalskému ostrovu přezdívá, láká návštěvníky po celý rok. Teplota vzduchu tu neklesá pod 20 stupňů. Rodiště fotbalisty Cristiana Ronalda je navíc vyhlášené skvělým vínem i jídlem.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Krásná příroda, známé víno a skvělé jídlo, taková je Madeira.

Článek

Osvědčenou variantou pro poznávání ostrova je zřídit si základnu v hlavním městě Funchal a odtud autem podnikat výlety za dalšími krásami ostrova. Dopravní prostředek přitom nemusíte shánět na celou dobu pobytu. Funchal kombinuje veškeré zázemí moderního města s romantickým labyrintem úzkých uliček, stylových restaurací a zastrčených obchůdků se suvenýry ve staré části.

Foto: Taťána Marenčíková, Právo

Večer v uličkách Funchalu

Nepsanou povinností je návštěva hlavní tržnice s názvem Mercado dos Lavradores. Ve dvou patrech částečně zastřešeného dvora nasajete nejen autentickou atmosféru, ale především hlavní vůně Madeiry – květin a exotického ovoce. Nad barvami a druhy přitom přechází zrak a je pravděpodobné, že dobrou třetinu uvidíte poprvé. Vždyť jen mučenky (popínavá rostlina s nádhernými květy a lahodnými plody) tu najdete desítku druhů. Jedná se o nejtypičtější chuť ostrova a narazíte na ni ve všech možných podobách a skupenstvích. Před nákupem si tržnici dobře projděte a ptejte se na ceny, které se u jednotlivých prodejců až několikanásobně liší.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Na Madeiře sežene více než deset druhů mučenky.

Foto: Taťána Marenčíková, Právo

Pomalované dveře v Zoně Velha ve Funchalu

Ujít si nenechte ani blízkou uměleckou čtvrť s názvem Zona Velha, v níž jsou každé dveře pomalované osobitým dekorem.

Květiny, kam se podíváš

Madeira je vlastně jeden velký park a nacházejí se tu jedny z nejvyhlášenějších zahrad vůbec. Oblíbené jsou Palheiro Gardens, kde najdete zejména představitele nejvzácnější exotické flóry a letitých stromů. Na své si přijdou i milovníci kamélií nebo růží.

Za návštěvu stojí i Madeira Botanical Gardens s více než dvěma tisíci druhy rostlin ze všech kontinentů. Nejnavštěvovanější jsou však zahrady Monte Palace Tropical Garden nacházející se, jak už název napovídá, vysoko na kopci. Nejsnáze se na něj dostanete lanovkou Teleférico. Asi čtvrthodinová jízda nabízí poutavé výhledy na terasovitě vystavěné hlavní město a z kabinky pro šest osob často vidíte místním doslova do talířů.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Výhled na hlavní město z lanovky Teleférico

Sama tropická zahrada Monte Palace Tropical Garden se rozkládá na sedmi hektarech a bývá řazena mezi nejkrásnější svého druhu na světě. Najdete v ní hlavně typickou madeirskou flóru včetně vzácného vavřínového lesa, který byl roku 1999 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Kousek od zahrady se nachází známý kostel Igreja de Nossa Senhora. Ten je pro Čechy zajímavý tím, že je v něm pohřben poslední rakouský císař Karel I., který byl zároveň nekorunovaným králem českým.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Hortenzie rostou na Madeiře i v příkopech u silnice. Zde v Monte Palace Tropical Garden.

Silniční sáně a Ronaldo

Hned pod kostelem čekají hloučky opálených bíle oděných carreiros, provozovatelů jedné z nejoblíbenějších turistických atrakcí ostrova – proutěných sáněk.

Po vyhlazené asfaltce se na nich můžete svézt níž do města. Americký spisovatel Ernest Hemingway tento zážitek označil za jedno z „nej“ svého života.

Foto: Taťána Marenčíková, Právo

Saně na asfaltce je oblíbená turistická atrakce.

Fanoušky sportu může zaujmout Muzeum Cristiana Ronalda v přístavu. Nejen kvůli jeho nepřehlédnutelně obdařené bronzové soše jej hojně navštěvují i ženy. Samotný výstavní sál je koncipován v pompézním duchu. Září trofejemi, poháry a medailemi, štrasovými kopačkami, plakáty a fotografiemi. Nejen děti pak potěší nabídka nepředražených suvenýrů. Můžete zde koupit i víno nesoucí jméno slavného fotbalisty.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Cristiano Ronalda v celé své velikosti

In vino veritas na Madeiře platí dvojnásob

Co se týče vína, má Madeira bohatou speciální nabídku. Zdejší fortifikovaná (dolihovávaná) vína Madeira vznikají obohacením místního vína alkoholem a následným společným zráním v dubových sudech na teplém místě.

Tradice speciálního výrobního procesu, zjednodušeně řečeno smíchání vína s kořalkou, spadá až do 16. století, do období námořních objevů, a výrazně prodlužuje životnost vín, což právě mořeplavci na dlouhých plavbách potřebovali.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Interiér madeirského vinařství

K nejvyhlášenějším značkám patří třeba vinařství Blandy’s, jež sídlí v bývalém františkánském klášteře v hlavním městě. Prohlídka s ochutnávkou patří k oblíbeným dovolenkovým kratochvílím a koupit si můžete láhev madeiry různých ročníků. Můžete dokonce ochutnat i sklenku vína z roku 1908, ale počítejte s tím, že za ni zaplatíte 88 eur.

Až si užijete hlavního města, nasedněte do auta či autobusu a vyrazte směrem na venkov. Nejfotografovanějším místem Madeiry jsou pastevecké domečky obce Santana v severovýchodní části ostrova.

Foto: Taťána Marenčíková, Právo

Pastevecký domek

Typická barevná obydlí ve tvaru písmene „A“ kdysi migrovala spolu se stády a po vypasení pastviny byla přenášena z místa na místo. Dnes slouží malebné domky jako prodejny tradičních výrobků.

Jedna sklenka nevadí

Méně zkušení řidiči si na Madeiře čas za volantem asi příliš neužijí. Silnice jsou totiž točité a úzké a srázy velmi příkré. Ale na rozdíl od českých silnic jsou v dobrém stavu a obvykle potkáte mnohem ohleduplnější řidiče.

Nic na tom nemění ani to, že se Portugalsko řadí k zemím s tolerancí nízké hladiny alkoholu za volantem – konkrétně 0,5 promile. I řidič si tak může dopřát sklenku vína.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Zdejší dezerty se často topí v marakuji.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kousky nízkého roštěnce se pekly přímo na ohni. Maso bylo obalené ve směsi soli a česneku.

Pověstné levády

Procházky či treky jsou další atrakcí ostrova a značná část návštěvníků zavítá na Madeiru právě kvůli nim. Zdejší přírodu totiž křižuje 2500 kilometrů zavlažovacích kanálů – tzv. levád. S jejich budováním se začalo už v šestnáctém století a Madeiřané je postupně dovedli k inženýrské dokonalosti. Levády přivádějí vodu z hornaté severní části na úrodné, ale suché jižní pobřeží.

Podél levád vedou pěšiny, které sloužily původně k údržbě zavlažovacího systému. Dnes jsou turistickými stezkami a zurčící křišťálově čistá voda dodává pěší turistice zvláštní kouzlo. Na ty náročnější budete potřebovat pevnou obuv, svítilnu a zásobu jídla a pití.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Některé levády mají až mystickou atmosféru.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Jezírko 25 pramenů

Mezi nejoblíbenější patří levády Caldeirao Verde a 25 pramenů. O jezírku, které napájí oněch 25 pramenů, se říká, že kdo se do něj ponoří, už se nikdy nevynoří. Ať už si vyberete kteroukoli z desítek levád, vyrazte brzy ráno, abyste se vyhnuli davům.

Pláže černé i zlaté

Madeira není typickým útočištěm plážových povalečů. Ale vykoupat se zde samozřejmě můžete. Třeba na divoké sopečné pláži Praia Formosa na západním předměstí Funchalu. Nejoblíbenějším koupacím místem ostrova jsou však bazénky s mořskou vodou v Porto Moniz. Jedná se částečně o přírodní a zčásti uměle zbudované koupaliště s lávovými kameny a nějakou tou menší rybičkou. Bazénky se totiž nacházejí v těsné blízkosti moře a tu a tam přeskočí vlnka. Zaplavete si zde zaručeně nejlépe.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Bazénky s mořskou vodou v Porto Moniz

Ale pokud máte rádi zlatavé písečné pláže, kam až oko dohlédne, vydejte se v brzkých ranních hodinách trajektem na nedaleký menší ostrov Porto Santo, kde si zlatavého písku užijete dosyta. Písečná zrnka devět kilometrů dlouhé pláže jsou tvořena rozdrcenými korály, které obsahují množství minerálních látek. Na ostrově se nacházejí i první písečné lázně na světě.

Foto: Taťána Marenčíková

Zlatá pláž nedalekého ostrova Porto Santo. Tady budou „píseční červi“ zaručeně spokojení.

Madeira je ideálním ostrovem pro aktivnější dovolenou, ale v kombinaci s Porto Santo je i variantou pro páry, v nichž jeden preferuje sportovnější a druhý odpočinkové prázdniny.

Madeira

V sezóně se na Madeiru dostanete přímým letem Praha – Funchal za čtyři a půl hodiny. Cena zpáteční letenky od 7600 Kč. Pokud pro vás čas není problém, s delší čekací dobou v Amsterdamu ji pořídíte za polovic.

Na Madeiře se platí eurem. Ubytování střední kategorie lze sehnat od tisícikoruny za noc.

Do země se dostanete na občanský průkaz a mobilní telefony fungují stejně jako v ČR. Žádná speciální očkování nejsou nutná, nepotřebujete ani adaptéry do zásuvek. Na Madeiře je o hodinu méně oproti ČR.

Labužníci by si neměli nechat ujít vyhlášenou restauraci Quinta do Furao na severu. Dostanete v ní to nejlepší churrasco – kousky nízkého roštěnce obalené v soli a česneku, opečené nad ohněm. Bonusem k tomu je nádherný výhled.

Pronájem auta stojí od 750 korun na den, při cestách do hor se vyplatí zvolit model s vyšším výkonem.

Obousměrná jízdenka trajektem na ostrov Porto Santo vás vyjde zhruba na 50 eur. Vyplatí se koupit ji na konkrétní den dopředu.

Exotické květiny jsou jedním z hlavních vývozních artiklů ostrova. Orchidejemi, streliciemi a proteami si můžete udělat radost nejen během samotného pobytu, ale přivézt si je i jako originální dárek domů. Ceny jsou oproti českým úsměvné a v letištní hale vám je bezpečně zabalí na cestu.

Hlavní sezóna je od dubna do října, kdy je méně srážek. Nejoblíbenějšími termíny jsou období slavností: Karneval (7 až 14. února), Festival květin (19. dubna až 6. května) a Festival vína (26. srpna až 8. září). Madeiru ale můžete díky příznivým teplotám navštívit v podstatě kdykoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám