Hlavní obsah

Lysá hora zažila invazi extrémních vytrvalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na šest stovek účastníků dorazilo po dvouleté pandemické přestávce na jubilejní desátý ročník extrémního vytrvalostního závodu LH24 na nejvyšším vrcholu Beskyd Lysé hoře. I přes neradostné vyhlídky nakonec pár dní před víkendem nasněžilo, a tak celý závod určený pro širokou veřejnost provázely dobré podmínky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Účastníci závodu na kontrolním stanovišti na vrcholu Lysé hory

Článek

Lysá hora je jedním z nejexponovanějších horských vrcholů v České republice, takže pořádně rušno je zde každý víkend. Tentokrát se to ale na chodníčcích vedoucím na vrchol lidmi jen hemžilo.

Jsem šťastný, ale brutálně unavený
Tomáš Štverák, vítěz závodu

Změnou trasy letos narostl okruh Lysohorské čtyřiadvacítky do délky 13,2 kilometrů s převýšením 850 metrů. Pořadatelům se na Správě CHKO nepodařilo uhájit jednosměrný okruh z předešlých let, takže část trasy pod samotným vrcholem proudili závodníci v obou směrech a v některých okamžicích docházelo občas k nekomfortním situacím. „Naštěstí nevíme o žádných konfliktech a myslím, že turisté i účastníci závodu byli k sobě vzájemně velmi ohleduplní,“ řekl mluvčí závodu Adam Knesl.

Akce má i nadále statut mistrovství České republiky v zimním horském maratonu v kategorii jednotlivců. Letošním vítězem se stal čtyřiadvacetiletý Tomáš Štverák, který za vyměřených 24 hodin uběhl v horském terénu největší vzdálenost – zvládl 12 závodních okruhů, a má tak za sebou zhruba 160 kilometrů.

Foto: LH24

Vítěz závodu Tomáš Štverák

„Jsem strašně šťastný, ale brutálně unavený,“ řekl krátce po ukončení závodu. Úsměvy rozdávala i vítězka ženské kategorie Katka Klepáčová, která zvládla také absolvovat dvanáct plných okruhů. Přitom před dvěma týdny se účastnila čtyřiadvacetihodinovky na Ještědu, kterou také vyhrála.

Akce je přitom otevřena nejen profesionálním sportovcům, ale prakticky komukoliv.

„Máme tady účastníky, kteří se sportu věnují na maximální úrovni, ale velká většina závodníků jsou takzvaní hobbíci, pro které účast představuje velkou výzvu. A je docela hodně takových, kteří jsou pak sami překvapeni tím, kolik toho dokážou zvládnout. Přitom vůbec nezáleží na tom, kolik toho zvládnou. Jsou takoví, kteří uběhnou nebo ujdou třeba tři kola a jsou spokojeni, že to zvládli. Těch, kteří opravdu běhají 24 hodin, je opravdu jen velmi úzká špička,“ dodal Knesl.

„Nejtěžší je naučit se kroky a vyjádřit emoce.“ Pětinásobné mistry republiky přivedly k tanci jejich maminky

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám