Hlavní obsah

Lovosice mění fasádu staré radnice

– Lovosice
Právo, Karel Otcovský

V plném proudu je oprava fasády staré radnice v centru Lovosic. Budova z roku 1907 je bezesporu dominantou města. Na renovaci její podoby za 7,3 milionu korun se začalo pracovat na začátku prázdnin, doba realizace veřejné zakázky je podle smlouvy 12 měsíců.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Oprava budovy je v plném proudu.

Článek

Aby byl co nejvíce zachován původní charakter budovy, byly práce zahájeny ručním odstraněním svrchní části fasády směrem k Václavskému náměstí.

Došlo také na snesení sochy medvěda ze štítu budovy. „Socha byla bohužel natolik poničena, že po manipulaci z ní zbylo jen torzo,“ uvedla mluvčí lovosické radnice Ivana Kocánková. V tuto chvíli je fasáda ze strany do ulice Osvoboditelů připravena pro finální nátěr. Znamená to, že jsou opraveny podkladní vrstvy včetně štukové výzdoby. Na věži probíhá čištění kamenických prvků.

„Socha medvěda se na štít budovy vrátí, alespoň tedy její kopie. Původní sochu se bohužel nepodařilo zachránit. Vlivem stáří a povětrnostních podmínek došlo k její absolutní degradaci a medvěd se při manipulaci a sundávání ze štítu rozpadl na několik částí,“ sdělil Vladimír Šuma (ANO), místostarosta města.

Budova se objevila i na logu města

Renovace fasády budovy spočívá podle projektu v odstranění původních podkladních vrstev, v opravě a doplnění chybějících a porušených ploch. Následuje kompletní přeštukování. Finální vrstva by měla být ze silikátového nátěru v odstínu, který určí zástupce státní památkové péče. U kamenných prvků bude provedeno odstranění všech nevhodných oprav a plomb. Doplněny budou chybějící plastické části fasády tak, aby byla co nejvíce zachována věrohodnost podle originálu.

Na Litoměřicku mají novou rozhlednu. Otevře se na jaře

Cestování

Kameny budou také speciálně upraveny takzvanou hydrofobizací plochy. Kompletně opraveny a zrekonstruovány musí být také kamenné ozdobné prvky na věži a štítu radnice.

Budova radnice byla do provozu slavnostně uvedena 12. ledna 1908. Má tvar písmene „L“ a její dominantou je v nároží ulic Osvoboditelů a Školní věž. Jde o jeden z nejhezčích, nejcennějších a nejfotografovanějších objektů města. Budova dala také základ pro nové logo města.

„V předchozích letech fungovala věž staré radnice jako vyhlídka při příležitosti konání Václavské pouti. Prostor pro zájemce, kteří si chtěli město prohlédnout z výšky, ale nebyl příliš komfortní. Již od roku 2016 věž není přístupná, a to z důvodu špatného technického stavu. Projekt rekonstrukce budovy staré radnice má více fází. První z nich je celková rekonstrukce fasády budovy, která právě probíhá, a tou další je právě oprava, vylepšení interiéru radniční věže a vybudování vyhlídky. Projekt je již připraven a hledají se možnosti financování,“ dodal starosta města.

Reklama

Výběr článků

Načítám