Hlavní obsah

Lonely Planet: Čínská provincie s duhovým pohořím je nejhezčím místem Asie

Novinky, mšv

Nejznámější turistický průvodce Lonely Planet vydal již tradičně přehled nejhezčích asijských destinací. Pro letošní rok se na vrchol žebříčku dostala čínská provincie Kan-su, ve které se nachází mimo jiné duhové pohoří. Lákadlem je také tamní kuchyně a absence velkého množství turistů. Dalšími místy jsou například kazachstánská Astana či indonéské souostroví Rádža Ampat.

Foto: Profimedia.cz

Celá oblast duhové pouště je označena jako geopark.

Článek

Loňskou horkou destinací, která se umístila na první příčce, byl japonský ostrov Hokkaidó. Z hlediska blízkosti se letošní vítěz nepřesunul nijak výrazně daleko. Nejkrásnější destinací zvolili experti z Lonely Planet čínskou provincii Kan-su, která je proslulá svou pitoreskní krajinou. Nachází se tu duhové pouštní pohoří, náležící k národnímu geoparku Tan-sia nedaleko města Čang-jie.

Není to jen krajina, která má být podle průvodce velkým lákadlem čínské provincie. Jako plus vidí i dobrou železniční a silniční infrastrukturu, díky které se mohou turisté pohodlně a rychle pohybovat.

Pozoruhodným úkazem jsou také grotta Mo-kao, známá jako Jeskyně tisíců buddhů. Jedná se o rozsáhlý komplex jeskynních staveb, kde jsou přímo do skal vytesány sochy zakladatele buddhismu. Provincie Kan-su je navíc poměrně neobjevená, proto do ní zatím neproudí davy turistů.

Trendy destinace i nejhezčí korálové útesy

Na druhém místě žebříčku stojí lokalita jižně od japonského Tokia. Ta zahrnuje města Jokohama a Kamakura. Zatímco první jmenované je druhou největší metropolí v zemi, Kamakura je zase jakýmsi zemědělským centrem císařství. Zdejší krajina je kopcovitá a leží přímo na pobřeží Pacifiku. Japonsko i Čína se v žebříčku objevují ještě jednou.

Foto: Profimedia.cz

Svatyně v japonském městě Kakamura.

Jedním z dalších pozoruhodných míst je hlavní město Kazachstánu Astana. Je považováno za populární destinaci, jejíž atraktivita poroste. V metropoli se kloubí tradiční architektura s moderní zástavbou mrakodrapů. Letos se zde navíc koná mezinárodní světová výstava Expo.

V roce 2017 mohou příslušníci 45 států, včetně Česka, vycestovat do Kazachstánu na 30 dní bezvízově, čímž je tato destinace mnohem dostupnější.

Foto: Profimedia.cz

Souostroví Raja Ampat je proslulé bohatým podmořským životem.

Na posledním místě žebříčku, aniž by mu to jakkoli ubíralo na pozoruhodnosti, se umístilo souostroví Rádža Ampat v Indonésii.

Lonely Planet ho popisuje jako místo exotických pláží s bílým pískem, bujnou džunglí, a hlavně bohatým podmořským životem. Jezdí se sem především za potápěním. Míst, která se dají prozkoumávat, je zhruba 200. Experti tvrdí, že v oceánu se nacházejí jedny z nejrozmanitějších korálových útesů planety.

Nejhezčí asijské destinace podle Lonely Planet
1. Provincie Kan-su, Čína
2. Jih od Tokia, Japonsko
3. Sever státu Kérala, Indie
4: Keong Saik Road, Singapur
5. Astana, Kazachstán
6. Takajama, Japonsko
7. Si-an, Čína
8. Hill Country, Srí Lanka
9. Malakka, Malajsie
10. Souostroví Rádža Ampat, Indonésie
Zdroj: Lonely Planet

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám