Hlavní obsah

Letecká doprava se do normálu nevrátí ještě dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do předpandemické úrovně se letecká doprava v Evropě vrátí až v roce 2024. V nové analýze to předpovídá agentura Eurocontrol. Počet letů v tomto roce bude podle organizace odpovídat 85 procentům z období před covidem, s čísly zamíchala varianta omikron.

Foto: Profimedia.cz

Letecká doprava v Evropě ještě předpandemické úrovně nedosahuje (ilustrační foto).

Článek

Eurocontrol v říjnu loňského roku předpovídal, že počet letů bude letos jen o 11 procent nižší než v roce 2019 — mělo se jich uskutečnit na 10 milionů. Odhady nakonec agentura upravila, podle aktuálních předpovědí se letos uskuteční „jen“ 9,5 milionu letů, což odpovídá zmíněným 85 procentům z období před pandemií, uvádí s odkazem na organizaci server Independent.

Pokles od původního předpokladu je ovlivněn šířením koronavirové mutace omikron, ale také konfliktem na Ukrajině. Vyšší inflace i pomalejší ekonomický růst mohou podle Eurocontrolu za pozvolnější návrat letecké dopravy do normálu.

V roce 2023 by se mělo uskutečnit 10,6 milionu letů, což je jen o pět procent méně než v roce 2019. Podle agentury však i tuto prognózu může ovlivnit řada proměnných, které souvisejí zejména s válkou na Ukrajině, nestálými cenami pohonných hmot či nečekaným uzavřením vzdušného prostoru.

„Nejistota je stále velmi vysoká, protože se počítá s řadou rizik,“ doplnila agentura.

Cestující strávili 12 hodin ve vzduchu, do cíle přesto nedoletěli

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám