Hlavní obsah

Letadlo rumunského diktátora Ceaușesca jde do dražby

S počáteční cenou 25 tisíc eur (635 tisíc korun) jde do dražby osobní letadlo diktátora Nicolae Ceaușesca. Stroj Rombac 1-11, který rumunský prezident používal v letech 1986 až 1989, je navíc považován za technickou památku. Jde totiž o první osobní letadlo, které bylo v komunistickém Rumunsku zkonstruováno, uvádí server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Unikátní letadlo je považováno za památku.

Článek

Letadlo vstoupí do dražby ve čtvrtek 27. května. Sestrojeno bylo v 80. letech minulého století s licencí od British Aircraft Corporation a aukční dům Artmark o něm hovoří jako o klenotu místního leteckého průmyslu.

A to právě z důvodu, že Rombac 1-11, známý též jako Super One-Eleven, byl prvním komerčním letounem sestrojeným v Rumunsku. Šlo navíc teprve o druhou socialistickou zemi po Sovětském svazu, kde se mohlo osobní dopravní letadlo vyrobit.

Kromě spojení s diktátorem Ceaușescem je letadlo se 119 místy jedním z pouhých devíti Rombaců 1-11, které byly s licencí od Britů sestrojeny před rokem 1989. Letoun pak dostal dvouproudové motory Rolls-Royce Spey, které byly jedněmi z prvních sériově vyráběných.

Kromě Ceaușescova letadla vstoupí ve stejný den do dražby také totožný model Rombacu, který používal další rumunský prezident Ion Iliescu. Startovní cena je identická.

Nesmějí opustit zemi

Sám Ceaușescu přihlížel prvnímu letu unikátního stroje v roce 1982. „Vzhledem k ojedinělosti těchto modelů a jejich významu v rámci technologické historie Rumunska, jsou tato dvě letadla považována za poklady a kulturní dědictví země,“ uvedl aukční dům Artmark. Jejich status znamená mimo jiné to, že letadla nemohou opustit Rumunsko a jejich budoucí majitel se o ně bude muset řádně starat, informuje CNN.

Ceaușescu Rumunsku vládl mezi léty 1965 až do protikomunistického povstání, během nějž byl v roce 1989 sesazen. Téhož roku byl společně s manželkou Elenou popraven. Jeho nástupce Iliescu je považován za obdobně kontroverzní politickou postavu, byl obviněn za zločiny proti lidskosti.

Takhle si žil diktátor Ceausescu. Snímky z této vily obletěly po revoluci celý svět

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám