Hlavní obsah

Letadlo, nebo kostel? Designérka navrhla přenosné vitráže na cesty

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořizovat si jakékoli věci na cestování se aktuálně zdá zbytečné. Než však udeřila pandemie, přišla designérka Danielle Baskinová s vychytávkou do letadel, která všechny přiblíží nebi ještě o něco více. Vytvořila totiž přenosné nalepovací vitráže do oken, jež prý pomohou prý vnést trochu klidu do duše, uvedl server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přenosné vitráže jsou vyrobeny z fólie, která se lehce přichytí na okénko v kabině a pak se zase sloupne. Výhodou této vychytávky je jistě i její skladnost, vejde se totiž srolovaná do kabelky či batohu. „V době, kdy jsem vitráže vymyslela, se koronavirus teprve začínal globálně šířit a spousta letadel stále operovala,“ vysvětlila Baskinová. „Měla jsem za to, že tato úprava pomůže transformovat letadlo ve více duchovní místo, pokud se někdo například bojí, že onemocní,“ dodala.

Designérka myslela i na různé velikosti okének. Vitráže jsou proto vyrobeny v celkem pěti variantách, které lze aplikovat v Airbusech A330 a A350, a pak v Boeinzích 707-767, 777X a 787. „Lidé, kteří si je už objednali, si je prý nechají zatím na okně doma, aby si připomínali budoucí cestovatelské plány,“ řekla Baskinová.

Nejlevnější a nejmenší vitráže určené právě pro Airbus A330 jsou podle designérky už vyprodané. Jedna fólie vyjde na 25 dolarů, v přepočtu zhruba 625 korun. „Možná to chvíli zabere, ale až příště poletí lidé bez obav, že se nakazí, bude v tom značná magie,“ dodala designérka.

Spojit lidi ze světa

Mezitím ale Baskinová přišla i s dalším projektem. Začátkem března spustila společně se spolupracovníkem Maxem Hawkinsem bezplatnou aplikaci QuarantineChat, která náhodně propojuje uživatele po celém světě uvězněné doma v karanténě. Lidé si tak mohou popovídat a na chvíli se přenést na jiné místo. „Spojila jsem se s lidmi z celého světa — z Berlína, Hirošimy, Dubaje, Dijonu, Madridu,“ uvedla.

V dobách izolace jde o způsob, jak se potkat s novými lidmi. „Několik lidí, se kterými jsem se spárovala, bych rozhodně navštívila, kdybych byla v jejich městě,“ uzavřela Baskinová.

Nové sedačky v letadlech mají vyřešit problémy se spánkem

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám