Hlavní obsah

Ledopády v Českém Švýcarsku jsou u turistů oblíbené

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí v posledních dnech vyhledává ledopády na skalách i ledovou výzdobu jeskyní v Českém Švýcarsku. Hojně navštěvovaná je ledová výzdoba Jeskyně víl či Vinného sklepa v Kyjovském údolí. S nynějším oteplením ale vzniká riziko rozpadu ledopádů.

Foto: Profimedia.cz

Ledopád v Českém Švýcarsku

Článek

„Jde o poměrně hojně navštěvovanou zimní atrakci, velmi vysoká je návštěvnost o víkendech, ve všední dny je návštěvnický ruch mírnější,“ uvedl mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Správa národního parku doporučuje návštěvníkům, aby se na vycházky za ledovými útvary vhodně vybavili, například turistickými hůlkami, ideálně protiskluzovými návleky na obuv. Ve skalách je totiž o poznání chladněji než na výchozích místech do národního parku.

Ledová stěna na Vysočině díky tuhým mrazům znovu ožila

Cestování

Nejznámější ledové útvary jsou v terénu vyznačeny sezonním značením s názvem ledopádu. Ty útvary, které se nenacházejí přímo u turistické trasy, ale hlouběji v lesním porostu, v letošním roce označeny nejsou, namísto označení je v terénu umístěno upozornění na vyšší hrozbu samovolného pádu stromů.

„Nebezpečí představují smrkové souše, které se postupně rozpadají,“ uvedl Salov. V Jeskyni víl se mezi ledovými stalagmity, tedy rampouchy rostoucími od podlahy vzhůru, opět podle Salova objevuje velké množství vyhaslých svíček, které tam zanechávají návštěvníci.

„Správa parku je proto žádá, aby si svíčky opět odnesli s sebou. Vítáno je i úklidové dobrovolnictví, tedy odnesení zbytků svíček po jiných návštěvnících z přírody a správný způsob likvidace tohoto komunálního odpadu,“ doplnil Salov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám