Hlavní obsah

Lázeňská inspirace pro nerozhodné

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro nerozhodné máme tip - lázně. V lázeňském ruchu nevadí, že je někdo sám, brzy si tu najde parťáky. Pobyty, které si klienti platí, mají volný režim. Mezi léčebnými procedurami si každý dělá, co ho baví. Chodí po okolí, za památkami, jezdí na kole, hraje tenis nebo kuželky. Inspirací pro vás může být Hodonín, Libverda nebo Mšené.

Foto: Archiv lázní Mšené, Právo

Lázně Mšené: sedm pavilónů je roztroušeno v rozsáhlém parku s rybníky.

Článek

Lázně Hodonín oslavují své 780. výročí

Kdo si dovolenou naplánoval od 18. do 25. července, může si objednat týden v Lázních Hodonín ve dnech oslav 780. výročí udělení městských práv královnou Konstancí. Atmosféru dávných časů připomenou divadelní představení, muzikál, živá hudba, zpívání a povídání u cimbálu, zájezdy do vinných sklepů.

Ženám doktor předepíše také Andělskou růži, což je dobová bylinná koupel věčného mládí. V jednolůžkovém pokoji s plnou penzí a léčebným programem to vyjde na 8045 Kč.

Vínko u cimbálu a týden plný oslav

Do města na Moravském Slovácku se jezdí i za uměním a folklórem. V lázních jsou koncerty vážné, dechové hudby i folklorních kapel. O víkendech míří hosté na blízké zámky, na folklórní festivaly, nebo vinařské dny. Každým rokem v srpnu jsou v Hodoníně krojované hody – Svatovavřinecké slavnosti, v září Svátek vína s folklórním programem.

Lázně Hodonín: k relaxaci patří i posezení v příjemném interiéru. foto: Právo/Archiv lázní Hodonín

Léčivá solanka

Lázně Hodonín se od roku 1979 specializují na léčbu pohybového aparátu, nemoci oběhového ústrojí, cévní onemocnění a kořenové syndromy. Pilířem léčebných procedur je přírodní jodobromová voda (solanka) s vysokým obsahem solí jodu a bromu při celkově nízké mineralizaci. Jedná se o minerální vodu třetihorního původu. Odborníky na lázeňství je řazena k jodobromovým vodám nejvyšší kvality v Evropě. Více informací zde.

Lázně Mšené pomáhají i na klouby

Týden, dva ale třeba jen víkend v Lázních Mšené – oáze klidu a pohody nedaleko od Prahy si můžeme koupit, darovat nebo dostat jako dárek.

Ve slatinných lázních Mšené se od roku 1796 léčí pohybové ústrojí. Procedury jsou zaměřeny hlavně na klouby, páteř, a to vodoléčbou a parafínovými zábaly, plynovými injekcemi a rašelinou. Poléčíme si tu i záněty nervů, pooperační stavy, ploténkové syndromy a další.

Sport a zase sport

Volný čas hosté vyplňují desítkami pohybových aktivit. Hrají kulečník, stolní tenis, petanque, k dispozici jsou tenisové kurty s umělým povrchem a večerním osvětlením, ruský kuželník. Mohou se projet či projít do přírody, vypůjčit si kolo, rybařit v lázeňském rybníku i v okolí. V květnu v lázních otvírají nový wellness prostor se saunou, soláriem, fitness centrem i sportovními masážemi.

František Pavikovský se napil se a postavil lázně Libverda

V polovině 18. století užívali myslivci vodu vyvěrající v blízkosti myslivny u panské bažantnice. V roce 1790 přijel na inspekci ředitel panských majetků rodu Kinských na Zlonicích František Pavikovský, který trpěl žaludečními nevolnostmi. Napil se mšenské vody a ulevilo se mu. V roce 1796 tu vybudoval lázně Mšené na své náklady a s půjčkou od knížete Oldřicha Kinského.

Kousek do hor

Fandové turistiky a kola si můžou rezervovat některý z pobytů v Lázních Libverda, bývalého šlechtického sídla rodu Clam–Gallasů, ležícího na úpatí Jizerských hor, 25 km od Liberce.

Lázně Libverda: Penzión Frýdlant, vystavený ve stylu loveckého zámečku. foto: Právo/Archivy lázní Libverda

Podhorský terén přímo zve k pěším a cyklistickým túrám (kolo se dá půjčit). Jedním z cílů procházek a výletů je kilometr vzdálené poutní městečko Hejnice s barokním kostelem a klášterem.

Málokdo z návštěvníků lázní také vynechá návštěvu starobylého města Frýdlant se stejnojmenným zámkem, nebo Obřího sudu s netradiční restaurací.

S dětmi i bez nich lze vyrazit do Liberce do botanické a zoologické zahrady a nebo do aquacentra Babylon. Atrakcí je lanová dráha na horu Ještěd s vyhlídkovou restaurací.

V Libverdě můžeme hrát i minigolf.foto: Právo/Archivy lázní Libverda

V areálu lázní jsou tenisové kurty, minigolfové hřiště, kulečník, krytý rehabilitační bazén i fitness centrum se soláriem, whirlpoolem a saunou.

Týden nebo víkend pro zdraví

K odreagování se od každodenních stresů jsou vhodné relaxační víkendové pobyty.

Kupříkladu Lázeňský týden pro seniory počítá se vstupní lékařskou prohlídkou a s individuálně sestaveným léčebným programem. Je v něm zahrnuto minimálně 15 procedur a není drahý. Vyjde na 3300 až 6690 Kč, podle sezóny a typu ubytování.

Reklama

Související témata:

Související články

Za lázeňstvím do Jeseníků

Jeseníky jsou i významnou lázeňskou oblastí. Mezi nejstarší a nejznámější moravské lázně s dlouholetou tradicí patří Lázně Velké Losiny, které v sobě spojují...

Příběh nejstarších lázní v Čechách

"Ach, tyhle Teplice se svým vzdálenějším okolím, to je opravdu to nejkrásnější, co znám!" napsal německý skladatel Richard Wagner během svého pobytu...

Vyzkoušejte turecké lázně

Ležím na horké mramorové desce a několika pětibokými otvory v kupoli stropu se snažím zahlédnout hvězdy na večerním nebi. Z rohů nevelké místnosti se ozývá...

Výběr článků

Načítám