Hlavní obsah

Kvalitu pláže poznáte podle modré vlajky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte kam na dovolenou? Chcete si být jisti, že jste si vybrali místo s opravdu čistou pláží a mořem? Pro výběr letní dovolené vám může být užitečným pomocníkem Systém modrých vlajek. Touto ekologickou značkou se hodnotí čistota a upravenost pláží, moře a bezprostředního okolí. Loni bylo certifikováno více než 3 300 pláží a přístavů ve 36 zemích světa.

Článek

Systém modrých vlajek byl spuštěn v roce 1987 Fondem pro ekologickou výchovu (FEE) při Radě Evropy. Jeho porota před udělením "vlajky" hodnotí především čistotu a upravenost pláží, vybavení, čistotu moře a přírodní rámec bezprostředního okolí.

Dalšími kritérii jsou způsob recyklace odpadů nebo bezpečnost služeb poskytovaných na místě. Tento původně evropský program se v nedávné minulosti ve spolupráci s OSN rozšířil do ostatních koutů světa.

Z mimoevropských zemí se dosud připojila Jihoafrická republika, Kanada, Nový Zéland a čtyři karibské země. V pro nás nejpopulárnějším Chorvatsku je například takto kladně ohodnoceno 117 pláží a 20 přístavů, v Řecku dokonce 430 pláží a 9 přístavů.

Čistá pláž bez odpadků je dvojí požitek.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Každý si může předem na seznamu zjistit, zda-li místo, kam jede, je opravdu ekologicky čisté. V loňském roce se mohlo chlubit "modrou vlajkou" 2 672 pláží a 645 přístavů na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

S kamerou na cestách: Gran Canaria

Po pěti hodinách letu z Prahy jsou kromě nedozírné modré pláně Atlantského oceánu pod námi k vidění také ostrovy. Konkrétně – Kanárské ostrovy. Míříme na ten,...

Exotické ostrovy Tahiti obrazem

Během své páté cesty do Polynésie objevil kapitán James Cook u Tahiti další ostrovy. Vzhledem k jejich blízkosti od hlavního ostrova je nazval Society Islands...

Lefkáda je rájem windsurfingu

Ostrov Lefkáda leží při západním pobřeží Řecka v Jónském moři. Od pevniny dělí ostrov úzký průplav, který byl v minulosti několikrát prokopán a zase zasypán....

Výběr článků

Načítám